"Wie koopt er in godsnaam 55 boeken per dag?"

WPG Uitgevers België, de grootste uitgever van Vlaanderen, is van plan om voortaan minder boeken uit te geven. Momenteel komen er té veel boeken op de markt, vinden de uitgevers. "Wie koopt er in godsnaam 55 boeken per dag"?

Per dag komen er 55 titels op de markt, dat zijn er 20.000 per jaar. "Daarvan koopt De Standaard Boekhandel, die ongeveer 50 procent van de markt heeft, er jaarlijks 5000 tot 6000 in. Dat betekent dus dat 15.000 titels niet worden verkocht door de marktleider". Dat zeggen Peter Quaghebuer en Erwin Provoost in De Morgen. Zij kwamen voor de zomer aan het hoofd te staan van WPG Uitgevers België, dat eigenaar is van o.m. Standaard Uitgeverij en Manteau.

Volgens Quaghebuer en Provoost worden er veel te veel boeken uitgegeven. "Men beslist veel te snel, dikwijls uit schrik om de nieuwe Harry Potter, Pieter Aspe of Jeroen Meus te missen."

WPG Uitgevers België geeft jaarlijks nog zo'n 250 boeken uit, maar is van plan om dat aantal op termijn terug te brengen tot 200. De uitgevers willen voortaan strenger selecteren, maar zeggen dat dat niet betekent dat ze nu per definitie alle slechtverkopende titels zullen stopzetten. "We moeten ruimte blijven houden voor boeken die het misschien niét gaan doen", zegt Erwin Provoost.