"X-factor" op 't Schoon Verdiep

Op 14 oktober ontketenen Mathieu en Guillaume Engels hun X-factor op het Antwerpse stadhuis. Enkele jaren na hun deelname aan de gelijknamige talentenjacht, willen de zingende broers nu de burgemeesterssjerp binnenhalen. Dit doen ze met een eigen lijst, personality magazine en campagnelied.

“De verkiezingen in Antwerpen worden steevast als een tweestrijd tussen Patrick Janssens en Bart De Wever voorgesteld. Doordat ze zoveel mediabelangstelling krijgen, zijn het heuse popsterren geworden,” vertelt Guillaume. “Ook wij wilden onze status wat opkrikken. Helaas zijn we geen reclamemannen en van quizzen hebben we niet veel kaas gegeten. Een politieke partij oprichten bleek de meest eenvoudige manier om de aandacht van de pers te trekken.”

“Een lijst indienen heeft verrassend weinig om het lijf. Een handtekening van een zittend politicus is alles wat we nodig hadden.” Het liefst wilden Guillaume en Mathieu met z’n tweeën naar de kiezer trekken maar de wet verplichtte hen om een derde (vrouwelijke) kandidaat in hun lijst op te nemen. “We hebben een selectieprocedure georganiseerd en uiteindelijk viel Amy Van Ostaede als winnares uit de bus. Ze is een kranige dame, geboren en getogen in het Schipperskwartier. Een echte volkse madam.”

“Rauw en Teder”

Toeval of niet: binnenkort gaat hun nieuwe theatershow “Rauw en Teder” van start. Toch ontkent Guillaume dat hun verkiezingsdeelname een promotiestunt is: “Het idee van een lijst kwam eerst. Pas later begon het te dagen dat we even goed onze show in de kijker konden zetten. Als artiest en cabaretier is het ergens onze plicht om de politiek op een ludieke manier te benaderen zonder afbreuk te doen aan zij die hun engagement ernstig nemen.”

Een stad, twee burgemeesters

Met de lancering van hun eenmalig magazine “M & G” gooien ze zich nu volop in de verkiezingsstrijd. “We wilden het huidige politieke landschap door een ironische bril bekijken. Daarom hebben we ons gebaseerd op het omstreden spookinterview met Bart De Wever dat vorige week in Knack verscheen. Wij formuleerden onze mening bij de vragen die hij niet wilde beantwoorden. Het is de bedoeling dat het blad online een eigen leven zal gaan leiden.”

De beloftes die de broers Engels maken, getuigen van een flinke dosis originaliteit. Zo willen ze van het burgemeesterschap een duobaan maken met een dagburgemeester en een nachtburgemeester. “Op die manier zijn we dag en nacht bereikbaar en inzetbaar voor onze stad. Tijdens het Ancien Regime waren er trouwens lange tijd twee burgemeesters in Antwerpen. Met ons plan willen we een eigentijdse invulling geven aan deze oude traditie.”

“Riksja’s lossen het fileprobleem niet op”

De rest van hun programma stelden ze samen door zich onder de gewone Antwerpenaar te begeven. Ze namen tevens de programma’s van de andere partijen onder de loep en lichtten er de meest bizarre ideeën uit. Die gingen ze vervolgens in de praktijk uittesten. “De N-VA stelt voor om met riksja’s door de stad te rijden. We hebben proefondervindelijk vastgesteld dat dit geen oplossing is voor het fileprobleem. Groen wil dan weer ziektes te lijf gaan met meer muziek. Daarom zijn we gaan optreden in de wachtkamer van verschillende dokters.”

“Onze eerste beleidsdaad? Een doodle maken!”

Hun eerste beleidsdaad staat nu al vast: “Tijdens de week studeert Mathieu in Nederland en ik in Brussel. De gemeenteraad op maandag valt voor ons dus ongelegen. Zodra we burgemeester zijn, zullen we een doodle uitsturen zodat de gemeenteraad op een ander moment kan plaatsvinden.”

Dat twee familieleden niet beiden lid van dezelfde gemeenteraad mogen zijn, hebben de broers over het hoofd gezien. Guillaume heeft evenwel meteen een oplossing voorhanden: “Als we allebei verkozen geraken, dan moet Mathieu als lijsttrekker zijn ambt opnemen. Het is dan aan hem om de regel over bloedverwanten te veranderen.”
 

Meest gelezen