Agoria vreest voor verlies van 10.000 banen

Dit en volgend jaar zouden er naar schatting 9.750 banen verloren gaan in de sector van technologie en metaal. Dat zegt de erg sombere sectorfederatie Agoria.

Dit jaar zouden er in de sector 6.750 banen verloren gaan en volgend jaar nog eens 3.000. Dat is de pessimistische schatting van de sectorfederatie Agoria.

De industriële productie in ons land zou dit jaar met 2,5% terugvallen. België ondervindt de gevolgen van de wereldwijde "slowdown". De bestellingen vallen terug en de uitvoer -een belangrijke groeimotor- hapert.

De sector zit nu al vijf kwartalen zonder groei. De heropleving die in de tweede jaarhelft verwacht was, is er niet gekomen en zal wellicht ook begin volgend jaar niet voelbaar zijn.

Voor volgend jaar verwacht de helft van de bedrijven een stabilisatie van de activiteit, een kwart verwacht een terugval en slechts 30% van de ondernemingen denkt aan een lichte groei.

Agoria omvat bedrijven uit de technologiesector, de autoindustrie, metaal en mineralen. Het gaat om bedrijven zoals Ford, Bekaert, Umicore. In de sector werken 280.000 mensen.

Banenverlies komt nu echt op gang

VRT-collega Chris De Nijs (links) ziet verschillende oorzaken. Enerzijds is er al jarenlang een verschuiving bezig van de industriële productie naar groeilanden of lageloonlanden zoals China, Zuid-Amerika en Turkije.

Anderzijds blijft de economische stilstand nu al vijf jaar duren en dat maakt de werkgevers bang. Tot nu toe hebben ze veel van hun werknemers aan boord gehouden, mede dankzij tijdelijke werkloosheid. Als die crisis evenwel blijft duren, zullen bedrijven ook mensen massaal gaan ontslaan, vreest hij.

Daarenboven zit de discussie over de index geblokkeerd en is er geen geld om de lasten op arbeid te verlagen. Ofwel moet er dan enorm bespaard worden in de sociale zekerheid of moeten er nieuwe belastingen komen op  kapitaal en vermogen, maar in beide gevallen is dat oorlog, binnen de regering en tussen de sociale partners, zegt De Nijs.

Hij blijft hameren op het belang van de industriële productie die onze uitvoer draagt. Zonder industrie is er ook geen brede waaier van toeleveranciers of op de duur ook onderzoek en ontwikkeling.