Amerikaanse indianenstam verliest bierproces

Een Amerikaanse indianenstam verliest een proces tegen bierwinkels en -brouwers. De Oglala Siouxstam had die voor de rechter gesleept omdat ze bewust alcohol verkocht zouden hebben aan indianen terwijl er al eeuwen alcoholverbod in hun reservaat geldt.

In het reservaat van de stam geldt al sinds 1832 een alcoholverbod. “Het weinige geld dat onze stamgenoten bezitten, gaat naar alcohol uit het naburige dorp”, aldus Tom Poor Bear van de stam. “De distributeurs zijn zich bewust van het probleem, maar het kan hen niets schelen.” Poor Bear had daarop de winkels en distributeurs voor de rechter gesleept.

De rechter geeft de indianen deels gelijk. Hij vindt dat de alcoholverkoop ernstig bijdraagt tot de verslechtering van de levensomstandigheden in het reservaat. Toch verliezen de indianen het proces, omdat het volgens de rechter niet aan een rechtbank is om bierhandels en -brouwers te verplichten om de levensomstandigheden in indianenreservaten te verbeteren.

Alcoholisme is een groot probleem bij de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten. De gemiddelde levensverwachting in het reservaat wordt tussen de 45 en de 52 jaar geschat. Dat is heel wat minder dan de gemiddelde Amerikaanse levensverwachting van 77,5 jaar.