Behoudt CD&V absolute meerderheid in Kasterlee?

CD&V kent in Kasterlee traditiegetrouw een absolute meerderheid. Burgemeester Ward Kennes wil dat graag zou houden, maar houdt toch best rekening met de N-VA. Lijsttrekker bij die partij wordt de jonge Jeroen Van de Water (24), kleinzoon van oud-burgemeester Gildard Van de Water. ”Hopelijk kunnen we er mee voor zorgen dat de absolute meerderheid van CD&V verleden tijd is”, zegt Jeroen Van de Water.
Burgemeester Ward Kennes (CD&V)

Kasterlee is één van de Kempische gemeenten die al sinds mensenheugenis bestuurd worden door een absolute meerderheid van christendemocraten. CD&V gaat ook voor de komende legislatuur volop voor de burgemeesterssjerp, en als het even kan wil de partij van burgemeester Ward Kennes ook na 14 oktober 2012 haar volstrekte meerderheid behouden.

Kasterlee is één van de Kempische gemeenten die al sinds mensenheugenis bestuurd worden door een absolute meerderheid van christendemocraten. CD&V gaat ook voor de komende legislatuur volop voor de burgemeesterssjerp, en als het even kan wil de partij van burgemeester Ward Kennes ook na 14 oktober 2012 haar volstrekte meerderheid behouden.

CD&V: "Ruimte geven aan nieuw politiek talent"

De christendemocraten trekken daarvoor met burgemeester Ward Kennes als lijsttrekker naar de kiezer. In een geheime stemming werd Kennes door zijn partij reeds in oktober 2011 unaniem aangeduid als lijsttrekker. Achter hem staan ervaren schepenen en gemeenteraadsleden, maar ook acht nieuwkomers op de kieslijst.

“We willen ruimte geven aan nieuw politiek talent”, zegt Ward Kennes. “Daarnaast willen we ook onze sterke inplanting in de drie deelgemeenten Kasterlee-Lichtaart-Tielen opnieuw uitspelen als een sterke troef.”

Van de Water trekt N-VA-lijst

De grootste dreiging lijkt CD&V te mogen verwachten van de N-VA, de partij waarmee de christendemocraten zes jaar geleden nog in kartel naar de kiezer trokken. N-VA koos voor Jeroen Van de Water als lijsttrekker. Het gemeenteraadslid stond zes jaar geleden op de lijst van Vlaams Belang, maar stapte uit die partij en ging voort als onafhankelijk raadslid.

Van de Water is de kleinzoon van Gildard Van de Water, de laatste burgemeester van Lichtaart en de eerste van de fusiegemeente Kasterlee. Zijn grootvader was lid van de toenmalige CVP. “Ik mag dan misschien niet dezelfde politieke kleur hebben als mijn grootvader, maar ik deel wel zijn liefde voor onze gemeente”, aldus Van de Water.

N-VA werd enkele maanden geleden ook vervoegd door de partij Vrij KLT. Die partij haalde zes jaar geleden nog twee zetels binnen. Oprichter Marc Anthoni zou lijstduwer worden op de N-VA-lijst maar hij stierf enkele maanden geleden.

SP.A en Groen apart naar de kiezer

In tegenstelling tot zes jaar geleden trekken SP.A en Groen apart naar de kiezer. Ze beslisten om het kartel stop te zetten. SP.A zet gemeenteraadsleden Maria Moeskops en Matthias Van Gorp bovenaan de lijst. Groen met het met heel wat minder ervaring op de kieslijst doen. Het enige huidige gemeenteraadslid van Groen, Koen Schuermans, is op 14 oktober geen kandidaat meer.

 

Open VLD plaatste afdelingsvoorzitter Sus Govaerts bovenaan de lijst. Jef Van Hemelen, die al sinds de oprichting van Open Vld in Kasterlee verkozen is als gemeenteraadslid, zal de lijst duwen.

Vlaams Belang zal in Kasterlee wellicht maar een kleine rol van betekenis kunnen spelen. De partij slaagde er slechts in om vier kandidaten op de lijst te krijgen. Gemeenteraadslid Jef Verrycken trekt de lijst.

Jef Van Nooten

lees ook