Behoudt CD&V absolute meerderheid Ravels?

Ravels heeft traditiegetrouw een absolute meerderheid voor CD&V. De partij wil dat zo houden, maar moet het deze keer wel doen zonder stemmenkanon Leo Van Nooten. Terwijl de inwoners in 2006 slechts konden kiezen uit drie lijsten, trekken nu vijf partijen naar de kiezer.

CD&V behaalde zes jaar geleden bijna 59% van de stemmen en haalde daarmee 15 van de 23 zetels binnen. Negen CD&V’ers kregen toen meer dan 600 voorkeurstemmen, maar het absolute stemmenkanon was voormalig burgemeester Leo Van Nooten met 2.092 stemmen. Zijn partij moet het op 14 oktober zonder hem doen. Hij gaf in juli 2010 de sjerp door aan voormalig OCMW-voorzitter Walter Luyten (foto links). Van Nooten bleef nadien nog wel in de gemeenteraad, maar besliste om nu geen kandidaat meer te zijn. Ook schepen Jos Coppens is er niet meer bij.

De top-3 bij CD&V bestaat daarom uit burgemeester Walter Luyten, schepen Carine Couwenberg en lokaal partijvoorzitter Hans Heylen. Vier andere huidige schepenen staan op plaatsen 11 tot 14. Lijstduwer wordt Filip Segers, zoon van oud-burgemeester Jef Segers. “Door een aantal nieuwkomers met verfrissende ideeën te koppelen aan anderen die de voorbije jaren heel wat ervaring hebben opgebouwd en hun bekwaamheid hebben bewezen, zijn we sterker dan ooit”, klinkt het bij CD&V Ravels.

Open VLD werd Dorpslijst Ravels

CD&V moet het onder meer opnemen tegen Dorpslijst Ravels, de nieuwe naam van Open VLD, dat zes jaar geleden nog in kartel met de SP.A en Groen naar de kiezer trok. Dorpslijst Ravels slaagde er niet in een voltallige lijst bijeen te krijgen. Op hun kieslijst staan 19 kandidaten, met Peter Van Raak (foto links) als lijsttrekker.

"De nationale liberale thema's van Open VLD komen niet meer overeen met de zaken waar de Ravelse bevolking belang aan hecht", verklaart voorzitter Patrick Vloemans de naamsverandering. "We hebben de naam Open VLD meegedragen omdat kernbegrippen zoals vrijheid voor het individu altijd essentieel zullen zijn voor ons. Maar nu gaan we voor verandering."

N-VA: voor het eers in Ravels

Inwoners van Ravels kunnen voor het eerst ook een stem uitbrengen op de N-VA. De lokale afdeling werd uit de grond gestampt door Els Hermans, die vroeger nog voor VLD in de gemeenteraad zat. Hermans staat op de tweede plaats, vlak na lijsttrekker Gert Laurijssen.

Laurijssen was de voorbije jaren woordvoerder van het actiecomité Achterijl, een comité dat strijd voerde tegen de komst van een groot Nederlands varkensbedrijf in Ravels-Eel. De partij is gedreven, maar het gebrek aan politieke ervaring bij de meeste kandidaten zou hen wel eens stemmen kunnen kosten. “We hebben een programma met zeer doordachte punten waar we ècht werk van wilen maken, alleen zal het aan de kiezer liggen of we de kans hiervoor krijgen of niet”, zegt Hermans.

Groen wil meer dialoog

Ook Groen komt voor het eerst met een eigen lijst in Ravels. Lijsttrekker wordt Kim Buyst, een 36-jarige lerares. Lijstduwer is Jan Cortjens. Groen kreeg een lijst van dertien kandidaten bijeen en pleit voor meer dialoog tussen de verschillende partijen.

“In dialoog kan er gewerkt worden aan win-winoplossingen waar alle burgers beter van worden. Solidariteit en verantwoordelijkheid moeten voorop staan binnen deze gesprekken”, zegt Kim Buyst.

Vlaams Belang trekt met een 17-koppige lijst naar de kiezer. Bovenaan de lijst staat gemeenteraadslid Sjat Brosens.

Jef Van Nooten

lees ook