Behoudt CD&V haar meerderheid in Langemark-Poelkapelle?

Voor het eerst in de geschiedenis hebben zes partijen een lijst ingediend voor de lokale verkiezingen. Die versplintering kan ertoe leiden dat CD&V, die nu 10 van de 19 zetels in handen heeft, sinds lang geen absolute meerderheid behaalt.

Burgemeester Alain Wyffels van CD&V blijft er rustig bij. Hij haalde bij de vorige verkiezingen tien van de negentien zetels, maar zijn CD&V verkoos om toch een coalitie te vormen met SP.A, die goed was voor vier zetels. Samen haalden ze een zeer comfortabele meerderheid van veertien zetels.

De oppositie bestond uit Open VLD en Welzijn met respectievelijk drie en twee zetels. De coalitiepartners hebben goed samengewerkt, maar binnen SP.A waren er spanningen, met als gevolg dat schepen Luc Vandamme samen met enkele raadsleden van SP.A  zichheeft afgescheurd. Zij stellen zich nu verkiesbaar met hun eigen ‘rode’ partij PROO!, een lokale lijst met Luc Vandamme als lijsttrekker.

Lijsttrekker bij SP.A wordt Luc Maddelein. Dat is een merkwaardige terugkeer, want de voormalige schepen trok zich zes jaar geleden – na een banaal incident en onder druk van coalitiepartner CD&V – terug uit de gemeenteraad. Hij bleef zes jaar lang op de achtergrond, maar wil nu langs de grote poort zijn rentree maken. Benieuwd hoe de socialistische kiezers op deze nieuwe ontwikkelingen zullen reageren.

CD&V-schepen Dirk Deraeve heeft afscheid van de politiek genomen, maar schuift zijn zoon Christoph naar voren. Die krijgt de derde plaats op de CD&V-lijst. Schepen Johan Vanysacker duwt de CD&V-lijst.

Welzijn verdwijnt, N-VA komt erbij

Welzijn verdwijnt, maar de N-VA komt in de plaats met Claudine Muylle als enige vrouwelijke lijsttrekker in Langemark-Poelkapelle. Robert Barthier en José Victoor duwen de lijst. Vraag is of de nationale trend zich ook bij de lokale N-VA-afdeling zal doorzetten. Bij Open VLD wordt de lijst getrokken door huidig raadslid Frank Gheeraert. Koen Bentein duwt.

De grote kritiek van Open VLD op het huidige beleid is "de onbekwaamheid als het op budgettering aankomt." Nog een vraagteken is het Vlaams Belang, dat voor het eerst in de gemeente een lijst indient. Die partij maakt van veiligheid de topprioriteit en schiet met scherp op het opvangcentrum voor asielzoekers in Poelkapelle.
De veelheid aan partijen maakt het moeilijk om voorspellingen te maken in Langemark-Poelkapelle.

lees ook