Blijft coalitie van SP.A en CD&V overeind?

De stad Herentals werd de voorbije zes jaar bestuurd door een coalitie van SP.A en CD&V. Samen bezitten ze 19 van de 29 zetels in de gemeenteraad. Of beide partijen hun coalitie kunnen voortzetten, hangt vooral af van de resultaten van N-VA en de nieuwe partij HNM.

SP.A heeft Jan Peeters aangeduid als lijsttrekker. De burgemeester gaat voor een derde ambtstermijn als eerste burger van de stad. “Ik ben vereerd dat ik opnieuw het vertrouwen krijg van de partij. Ik ben ook zeer dankbaar dat de Herentalse burgers mij al twaalf jaar lang het vertrouwen geven om onze stad te besturen. Ik zou er graag nog eens zes jaar bij doen", aldus Jan Peeters.

“Onze inwoners moeten van het stadsbestuur geen grootste verkiezingsbeloften verwachten die financieel toch niet haalbaar zijn. Iedereen mag wel op ons rekenen voor ernstige, doordachte en betaalbare voorstellen voor de toekomst van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven.”

Op de tweede plaats van de SP.A-kieslijst staat OCMW-raadslid Leen De Wijze, gevolgd door schepen Jan Bertels op plaats drie. Schepen voor Sport Wies Verheyden duwt de lijst.

Vrouw als kandidaat-burgemeester

Coalitiepartner CD&V zet schepen voor Cultuur Ingrid Ryken bovenaan. Ook de lijstduwer bij de christendemocraten is een vrouw: schepen Mien Van Olmen. OCMW-voorzitter Fons Michiels staat op plaats twee, gevolgd door OCMW-raadslid Bart Michiels op plaats drie.

CD&V hoopt in de meerderheid te blijven en met Ingrid Ryken de eerste vrouwelijke burgemeester voor Herentals te kunnen leveren. “Die kans bestaat, maar het is de kiezer die beslist”, blijft Ingrid Ryken bescheiden.

Def Dames Dope

De coalitiepartners moeten onder meer afrekenen met N-VA. De partij schuift Axana Ceulemans naar voren als lijsttrekster, zij is de voormalige zangeres van de popgroep Def Dames Dope.

“Er zijn een aantal zaken die beter moeten in Herentals”, zegt Ceulemans. “Als onderneemster denk ik dan in de eerste plaats aan meer aandacht voor onze Herentalse middenstand. Naar hen is de laatste jaren te weinig geluisterd. Een bruisende stad staat of valt met een bloeiend winkelcentrum, leefbare horeca, een goed mobiliteits- en parkeerbeleid, het aantrekken van jonge gezinnen enzovoort. Als nieuwe speler in Herentals kunnen wij met recht en reden zeggen dat de enige stem voor verandering een stem voor de N-VA is.”

Een ander resultaat om naar uit te kijken, wordt dat van de partij HNM, de nieuwe naam voor Open VLD in Herentals. Lijsttrekker wordt Martin Margodt, de voormalige voorzitter van Mobilitals, de actiegroep die succesvol streed voor het weghalen van de verdwijnpaal.

Hoewel hij een nieuwkomer is in de gemeentepolitiek gaat Martin Marrgodt voor de burgemeesterssjerp. “Als je geen ambitie hebt om burgemeester te worden, dan moet je geen lijsttrekker zijn. Ik ga er voluit voor”, klinkt het.

Winterslaap van zes jaar

De lijsttrekker voor Groen wordt advocaat Peter Verpoorten. “De inzet van de verkiezingen is voor Groen heel eenvoudig: Herentals verdient een beter beleid. De afgelopen 6 jaar is er een soort winterslaap geweest, waarbij de gemeente op automatische piloot werd bestuurd”, aldus Verpoorten.

“Groen hoopt zo veel mogelijk kiezers te kunnen overtuigen om te kiezen voor een positief en daadkrachtig beleid. Je kan als partij immers maar zo veel verwezenlijken als je kan rekenen op de steun van de bevolking.”

Voor Vlaams Belang trekt Daniël Marcipont de lijst. “Onze ambitie bij de komende verkiezingen is minstens een status quo te halen, met andere woorden opnieuw vijf gemeenteraadszetels. Ondanks de mindere nationale resultaten moet het mogelijk zijn in Herentals eenzelfde aantal kiezers te overtuigen. We hebben de afgelopen jaren goed en constructief werk geleverd”, vertelt Marcipont.
 

lees ook