Burgemeester Merelbeke vraagt tweede mandaat

In Merelbeke vraagt burgemeester Filip Thienpont (CD&V) een tweede ambtstermijn aan de kiezer. Hij trekt de lijst op 14 oktober zonder kartelpartner N-VA maar heeft de ambitie om de grootste te blijven. Rik De Vis van de N-VA lijkt zijn grootste uitdager te worden.

"Ja,ik ben kandidaat-burgemeester", zegt Thienpont. "We hebben met deze ploeg en onze coalitiepartner heel wat werken gerealiseerd, maar het werk is niet af. Daarom vragen we om nog minstens zes jaar verder te mogen doen”, klinkt het nederig maar ook ambitieus.

Op één na alle mandatarissen van de partij staan opnieuw op de lijst. Als we de peilingen mogen geloven, wordt zijn grootste uitdager de N-VA van kopman Rik De Vis. Samen met oud-burgemeester Guido Mortier, nu secretaris in de gemeente Zingem, willen ze de partij van Thienpont het vuur aan de schenen leggen.

Uitkijken hoe liberalen standhouden

Ook John De Vlaminck, korpschef op rust van de politiezone Vlaamse Ardennen, staat op de lijst van N-VA. In de huidige meerderheid, een coalitie met Open VLD, SP.A en N-VA, is het uitkijken hoe de liberalen standhouden.

Egbert Lachaert van Open VLD, zoon van de onlangs overleden Patrick, is de wissel op de toekomst en al even ambitieus als wijlen zijn vader. Open VLD stuurt ook schepenen Dirk Poriau, Jan Jonchkeere en Luc Van Huffel de arena in. Tim De Keukeleire duwt de lijst. SP.A brengt haar schepen Bertrand Vrijens in stelling.

Groen trekt in Merelbeke met een pak jonge talenten naar de kiezer. Met de 18-jarige Helena Calleeuw hebben ze ook de allerjongste Merelbeekse kandidate in huis. Helena is actief als leidster bij Chiro Scheldebloem en begint na de zomervakantie haar studies pedagogie.

De zetelende mandatarissen met lijsttrekker en huidig fractieleider Stefaan Van Hecke op plaats 1, Marijke Pruyt op 2, Frank Monsecour op drie en Luc Taildeman (ocmw-raadslid) op plaats 5. Lijstduwer is Lieve Parmentier.

Ontslagen bij LDD

Vlaams Belang haalde LDD-voorzitter Marc Eggermont binnen op de verruimde lijst maar dat zag diens partij niet zitten. Hij werd ontslagen bij LDD en blijftt op de VB-lijst op plaats 4 staan. Lijstrekker is Erik Hebbelijnck (66). De gepensioneerde bediende begon zijn politieke carrière bij de Volksunie, later de Merelbeekse Volkspartij.

Marie-Jeanne Mathys (66) staat op 2 en is afdelingsvoorzitter van het Vlaams Belang en zetelt sinds 2007 in het OCMW. Raadslid Paul De Ganck (46) staat op. Lijstduwer in oktober wordt Marc Heyndrickx (67). Ook hij was vroeger actief bij de Volksunie maar stond mee aan de wieg van het Vlaams Blok.

lees ook