Californië verbiedt "homoconversie" voor minderjarigen

Californië wordt de eerste Amerikaanse staat die homotherapie verbiedt voor minderjarigen. Bij dergelijke dubieuze therapieën worden homoseksuele jongeren hetero "gemaakt". Iets wat door wetenschappers als complete nonsens wordt beschouwd.

Vanaf 1 januari is het in de Amerikaanse staat Californië verboden om holebi-jongeren te brainwashen via homoconversietherapie. Bij dergelijke dubieuze therapieën worden onder meer door middel van gebeden homoseksuele jongeren "hetero gemaakt", iets wat door wetenschappers als complete nonsens wordt beschouwd.

De therapieën hebben vaak negatieve effecten op de psychische gezondheid van de jongeren die eraan onderworpen worden, met verhoogde zelfmoordcijfers tot gevolg. Dat laatste is een van de voornaamste redenen waarom dergelijke therapieën gebannen worden. Homorechtenactivisten zijn blij met de wetgeving en roepen andere staten op om te volgen.

Homoseksualiteit en aanverwante onderwerpen verhitten vaak de gemoederen in de Verenigde Staten. Vooral in het conservatieve Zuiden hebben holebi's het niet gemakkelijk. Toch is het ook in de progressievere staten zoals Californië nog niet vanzelfsprekend. In 2010 werd in de staat een verbod op het homohuwelijk opgeheven. Het opheffen van dat verbod komt binnenkort wellicht voor het Hooggerechtshof.