CD&V en N-VA samen naar de kiezer in Melle

Melle is één van de drie Oost-Vlaamse gemeentes waar het kartel CD&V en N-VA nog standhoudt. Zoals eerder bekend gemaakt trekt burgemeester Dirk De Maeseneer de lijst. Met ambities zo blijkt. Hij gaat voor niets minder dan de absolute meerderheid.

"We hebben 8 van de 21 zetels in de gemeenteraad en gaan resoluut voor de absolute meerderheid als kartel”, zegt De Maeseneer. Op de tweede plaats staat CD&V-raadslid Lut De Koker, gewezen voorzitter van Markant in de gemeente. Frank De Vis staat op plaats drie. De schepen van N-VA is daarmee het eerste N-VA lid op de lijst.

De hoogste nieuwkomer is Anne Dalemans voor N-VA. Zij zet haar eerste stappen in de politiek. Lieven Van Cauwenberghe op plaats zeven is de jongste kandidaat. Sybille Moreels maakt de overstap van oppositiepartij ONS Melle. Zij is de dochter van gewezen schepen en OCMW voorzitter Eric Moreels.

Uit de partij gegooid

"Zes jaar terug werden we uit die partij gegooid”, motiveert ze haar overstap. De Open VLD, partner in het schepencollege, maakte er opnieuw een soap van in Melle. Schepen Dany Cottenie trok misnoegd weg uit de partij nadat Edouard De Potter naar voren werd geschoven als kopman. Een aantal liberalen stapte op en richtte met Gemeentebelangen hun eigen partij op.

“Maar we zijn een veelkleurige partij met een sterke lokale agenda, niet beïnvloed door nationale structuren. Wij hebben maar één partijprogramma en dat is de Mellenaar”, benadrukt voorzitter Eric Roelandt.

Hij staat op de voorlaatste plaats vlak voor lijstduwer, oud-schepen en Barbier van Melle Luc De Smet. Lijsttrekker wordt schepen Dany Cotenie, gevolgd door OCMW-raadslid Christa Goessens en raadslid Herman Bral.

Debutanten

Gemeentebelangen kent ook een aantal debutanten in de politiek zoals Goedele Lindemans en Sven De Groote. Jongste kandidate is Samantha Roelandt. De 18-jarige staat op 12. Veronique Pede, dochter van wijlen senator Pede staat op 14 en Sabine Le Roy, CEO van Heli NV staat op 19.

Open VLD trekt dus opnieuw de kaart van oud-burgemeester Edouard De Potter die de liberalen twaalf jaar lang de meerderheid bezorgde. Zijn scheurpartij Ons Melle houdt op te bestaan.

Aan de progressieve zijde veranderde Groen in GPS Melle. De lijst GPS, samengesteld uit Groen Melle en SLP, duidde Dominique Vermeersch aan als lijsttrekker bij de komende verkiezingen in oktober. Raadslid Rita Moeraert zal de lijst duwen. De SP.A doet het op eigen houtje met Wim Verween als kopman.

lees ook