CD&V op 3 lijsten, Open VLD op de loer, N-VA "3e hond"

In Zwalm dingen er vijf partijen mee naar de sjerp. Buitenbeentje is de eenmanslijst "Vandenmeersschaut" van gemeenteraadsvoorzitter Roger Vandenmeersschaut, die in 2006 met CD&V deel uitmaakte van het Sambakartel.

Burgemeester Bruno Tuybens (foto) zag zich genoodzaakt om het Sambakartel stop te zetten, vooral door het vertrek van twee CD&V-schepenen, Eric De Vriendt en Baudouin Ghys, en de huidige OCMW-voorzitter en schepen Karim Derijst, die in 2006 deelnam met SP.A in het Sambakartel.

Derijst stapte uit de SP.A en koos voor een onafhankelijke rol. Hij is op 14 oktober een van de hoofdrolspelers op de lijst CD&V Plus, samen met de twee eerder genoemde CD&V-schepenen. Op deze laatste lijst staan 10 CD&V-kandidaten, en 9 onafhankelijken tekenen voor de "Plus". Lijsttrekker is Eric De Vriendt.

Bruno Tuybens, lijsttrekker van "voorZwalm",het nieuw gevormde kartel door Tuybens, versterkte zijn lijst met op de tweede plaats huidig schepen Marleen Vanwildemeersch, die in 2006 deel maakte van het Sambakartel voor CD&V. Op plaats 4 komt de derde sterkhouder, Francia Neirinck, het kopstuk van Groen Zwalm. Het kartel "voorZwalm" telt vooral SP.A-kandidaten, enkele kandidaten van Groen, o.a. Jo Cuyvers, en kandidaten uit het "sociaal-christelijk middenveld", zoals Vanwildemeersch het noemt.

Bijgevolg zijn de CD&V-kandidaten verspreid over 3 lijsten: op lijsten Vandenmeersschaut", CD&V Plus en voorZwalm.

Open VLD terug aan zet?

Oppositiepartij G-Zwalm gaat naar de verkiezingen onder de "Open VLD"-vlag. Karen De Colfmacker trekt de Open VLD-lijst en zou de jongste burgemeester in Vlaanderen kunnen worden. Lijstduwer is Hilde Eeckhout, dochter van de vroegere burgemeester Basiel Eeckhout, die gedurende 30 jaar het beleid voerde in Zwalm.

Het wordt uitkijken of Open VLD terug de macht grijpt op 14 oktober. Misschien moeten de liberalen, indien ze de meeste zetels behalen en aan zet komen, een coalitie aangaan met CD&V Plus of voorZwalm. Of kan de N-VA (foto links), met als lijsttrekker N-VA-senator Louis Ide, een rol spelen als "derde hond"? Vandenmeersschaut kan ook een rol spelen bij de onderhandelingen.

Bruno Tuybens, Eric De Vriendt en Karen De Colfmacker worden in Zwalm het meest vernoemd als kandidaat-burgemeester. Een samengaan van voorZwalm en CD&V Plus lijkt bijna onmogelijk gezien het gekibbel tijdens de laatste legislatuur.

Pierre Penninck

lees ook