Colombiaanse president: "Ik heb prostaatkanker"

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft aangekondigd dat hij kanker heeft. Het gaat om prostaatkanker, en omdat de tumor snel werd ontdekt, zou er 97 procent kans zijn dat hij volledig herstelt. Santos gaat nog van de week onder het mes.

Santos deed de mededeling op het presidentiële paleis, met aan zijn zijde zijn vrouw Maria Clemencia en zijn arts. "Omdat er in mijn familie een voorgeschiedenis bestaat van prostaatkanker, raadde de arts me aan een biopsie te laten afnemen en die bleek positief. Maar de prognoses zijn goed", klonk Santos vastberaden. Het gaat om een niet-agressieve vorm van kanker.

Santos neemt eerst nog deel aan een top met Zuid-Amerikaanse en Arabische leiders in Lima, en keert dan terug naar de Colombiaanse hoofdstad Bogotá waar hij woensdag onder het mes gaat. "Tijdens de operatie zal ik bij bewustzijn blijven", gaf Santos nog mee. Daardoor moet hij zijn macht niet tijdelijk afstaan.

Zijn openheid staat in scherp contrast met de Venezolaanse leider Hugo Chávez, die maar weinig details vrijgaf van zijn kankerproblemen.

Vredesgesprekken met de Farc

Santos is twee jaar ver tijdens zijn ambtstermijn van vier jaar. Hij heeft vredesgesprekken voorbereid met de linkse Farc-rebellen. Die zouden op 15 oktober in Oslo moeten beginnen. Het conflict met de Farc sleept al decennia aan, en eerdere toenaderingspogingen draaiden op niets uit. Volgens de Colombiaanse overheid telt de Farc nog altijd zo'n 9.000 strijders.