Georgische president geeft verkiezingsnederlaag toe

In Georgië heeft president Micheil Saakasjvili (foto) toegegeven dat zijn partij de parlements- verkiezingen verloren heeft. Dat is op zijn minst opmerkelijk, de officiële uitslag is immers nog lang niet bekend. Maar de erkenning voedt wel de hoop op een vreedzame machtsoverdracht.

"De democratie heeft gewonnen", zei Saakasjvili in een televisietoespraak. "Het is duidelijk dat Georgische Droom - de partij van miljardair Bidzina Ivanisjvili, nvdr - de stembusslag heeft gewonnen. Dat betekent dat de parlementaire meerderheid een nieuwe regering moet vormen. Als president zal ik, zoals de grondwet het wil, dit proces vergemakkelijken zodat de nieuwe regering haar taak kan aanvatten." De uitspraken geven aan dat de partij van de autoritaire Saakasjvili genoegen neemt met een plaats in de oppositie.

Volgens de voorlopige uitslagen haalt de coalitie van oppositiepartijen 77 van de 150 parlementszetels binnen. Georgische droom behaalt zo 53,19 procent van de stemmen, tegenover 41,51 procent voor de partij van Saakasjvili. Ter vergelijking, bij de vorige parlementsverkiezingen in 2008 behaalde Saakasjvili's Verenigde Nationale Beweging nog 119 van de 150 zetels. Voor alle duidelijkheid: er is wel  nog maar een kwart van de stembureaus volledig geteld.

Eens vrienden, nu vijanden

Saakasjvili heeft Ivanisjvili de opdracht gegeven om een nieuwe regering op de been te brengen. Ivanisjvili zit daarmee in de "driving seat" om premier te worden, een functie die de volgende jaren wel eens belangrijker zou worden dan die van president.

Bidzina Ivanisjvili (56) staat bekend als een vrij excentrieke figuur. Hij verzamelt zeldzame dieren, koopt dure kunst en noemt zich een psychoanalyticus. Hij vergaarde zijn fortuin voornamelijk in Rusland, en keerde in 2003 naar Georgië terug, net voor de Rozenrevolutie die Saakasjvili aan de macht bracht. Oorspronkelijk steunde hij de president. Zo hielp hij mee de lonen van overheidspersoneel te verhogen om omkoping tegen te gaan en gaf hij ook financiële steun aan de politie om nieuwe politiewagens te kopen.

Maar naderhand brokkelde zijn steun af, toen Saakasjvili dissidenten in het vizier nam en zijn greep op de media versterkte en zich in een oorlog met Rusland stortte in 2008. Ivanisjvili voelde zich "bedrogen" en kondigde vorig jaar aan dat hij de handschoen wil opnemen tegen Saakasjvili, wat als een grote verrassing kwam. Die reageerde scherp door hem een Russische stroman te noemen. Ivanishvili lachte die aantijgingen weg.

Ivanishvili heeft al verklaard dat hij verder zal streven naar een mogelijk lidmaatschap van Georgië bij de Europese Unie, en naar een integratie in de NAVO. Hij belooft ook om de relaties met Rusland weer te verbeteren, en onder meer het Russische embargo op Georgische wijn en mineraalwater te proberen op te heffen.