Groen maakt breekpunt van Oosterweelverbinding

De partij Groen in Antwerpen stapt niet in een coalitie die vasthoudt aan het tracé van de Oosterweelverbinding. Dat heeft Groen-voorzitter Wouter Van Besien gezegd in een interview met het weekblad Humo.

De Oosterweelverbinding is de nieuwe Scheldeoeververbinding die mee de mobiliteitsknoop rond Antwerpen moet helpen ontwarren. Nadat de Antwerpenaren het oorspronkelijke plan van een tunnel en een brug hadden weggestemd, koos de Vlaamse regering voor een ondertunnelde oplossing.

Groen vindt dat er betere alternatieven zijn en wil het Oosterweeltracé weg. "Die verbinding is totaal onverenigbaar met de leefbaarheid van de stad", aldus partijvoorzitter Wouter Van Besien. Het trekt auto's aan dwars door de stad, met veel bijkomende geluidsoverlast en fijn stof als gevolg." Groen pleit in de plaats daarvan voor het Meccanotracé, dat het verkeer veel meer buiten de stad zou houden.

Van Besien, die op de tweede plaats staat in Antwerpen, maakt duidelijk dat het tracé een breekpunt vormt voor zijn partij. Groen zal in Antwerpen dus niet deelnemen aan de volgende bestuurscoalitie als die vasthoudt aan de Oosterweelverbinding. "Wij stappen niet in die coalitie, daar leggen we echt onze kop voor", klinkt het.

Van Besien stelt burgemeester Patrick Janssens (SP.A) nu een ultimatum. "Beste Patrick, verander van koers, je mag ons als excuus gebruiken", klinkt het in Humo. "Als hij dat niet doet, moet hij maar met de N-VA regeren. Het is te nemen of te laten."

Van Besien hoopt nu dat zijn partij in Antwerpen sterk genoeg is om de akkoorden tussen Janssens en Bart De Wever (N-VA) te kunnen breken, "zeker als het gaat over de Oosterweelverbinding". "Zolang Janssens blijft zeggen dat hij daaraan blijft vasthouden, zal het zonder ons zijn", besluit de Groen-voorzitter.

"Groen plaatst zichzelf buiten het stadsbestuur"

Campagnewatcher Marc Van de Looverbosch ziet echter wel een probleem opduiken voor Groen na de uitspraken van Van Besien. "Alle mogelijke alternatieven voor het Oosterweeltracé staan in een milieueffectenrapport, waarvan de resultaten pas in de zomer van 2013 bekend zullen zijn. Patrick Janssens en Bart De Wever hebben al laten verstaan dat ze die resultaten zullen afwachten", klinkt het.

Van de Looverbosch is kritisch en vraagt zich af hoe je als partij kan spreken over coalitievorming als de resultaten van het rapport nog niet binnen zijn. "Op die manier plaatst Groen zichzelf buiten het stadsbestuur", aldus de campagnewatcher.

lees ook