Het ware verhaal achter dé ultieme "photobomb"

Als u de foto rechts nog niet hebt gezien, dan behoort u waarschijnlijk tot een minderheid. Het kiekje met in de hoofdrol een nieuwsgierige pijlstaartrog is sinds zijn publicatie - wereldwijd - miljoenen keer bekeken. Maar hoe zit de vork precies in de steel en hoe ging de foto plots viraal?
De foto van de nieuwsgierige pijlstaartrog werd door miljoenen mensen bekeken.

Om het antwoord op die vragen te kennen, moeten we bijna vijf jaar teruggaan in de tijd - want zolang is het geleden dat het kiekje werd genomen. Sarah Bourland, een onderwijzeres uit Texas, vertelt op de website van Examiner het verhaal. "We genoten met enkele vrienden van een vakantie op de Kaaimaneilanden en daar hoorden natuurlijk foto's bij. Een fotograaf stopte een pijlstaartrog in onze handen, waarmee we dan ook poseerden."

Tot hun eigen verrassing en verbazing legde de fotograaf de vis vervolgens op de schouders van de toeristen. "We wisten niet goed wat er gebeurde", zegt Bourland. "Voor we het goed en wel beseften lag de vis op onze rug en werd de bewuste foto genomen. Vandaar ook onze blik, we waren helemaal verrast."

Pas vijf jaar nadat de foto werd genomen, werd ze per telefoon en per mail overspoeld met dolenthousiaste reacties van mensen die de bewuste foto op verschillende websites hadden gezien. Nog meer respons kwam er toen de foto ook opdook in de talkshow van Ellen DeGeneres.

De vriendinnen hadden de foto destijds op hun Facebookprofiel gezet, alwaar de afbeelding enkele keren werd gedeeld door vrienden, maar van een digitale rondreis om de wereld was geen sprake. Daar kwam pas verandering in toen een vroegere klasgenoot diezelfde foto op de populaire website Reddit plaatste.

Vanop die plaats kwam de foto onder de nationale en de internationale aandacht. "We hadden eerder al geprobeerd om de foto in de talkshow van Ellen te krijgen, maar dat was keer op keer niet gelukt. Pas nadat de foto viraal ging, werd hij dan toch in de show getoond."

Hoewel de magie van de foto is doorbroken - de hoofdrolspeler blijkt nu een handlanger te zijn van de fotograaf - blijft het een heel grappige foto die op dit moment ook de Aziatische landen bereikt.

De foto onderaan toont nu het moment van voor de actie van de fotograaf. Wat daarna volgt is (internet)geschiedenis.

lees ook