Houdt SP.A-CD&V-coalitie stand in Zottegem?

In Zottegem is de SP.A-CD&V-coalitie al twee legislaturen aan de macht, maar nu de N-VA met de lokale partij ZAP in kartel deelneemt aan de stembusgang, lijkt de politieke zekerheid te wankelen. Daarenboven zijn er op 14 oktober ook twee zetels meer te verdelen. Over voorakkoorden durft geen enkele partij uitspraak te doen.

In 2006 vormde de N-VA een kartel met CD&V. Voor de partij leverde dit geen enkele zetel op en kort daarop werd het kartel opgeblazen. ZAP, de Zottegemse Alternatieve Partij, kon haar twee zetels behouden met Tom Carnewal en Ghislain Diependaele (ex VU). Omdat de leden van de teloor gegane VU destijds verdeeld werden over de N-VA en ZAP besloten beide partijen in kartel naar de verkiezingen te gaan.

Coalitiepartijen SP.A en CD&V zijn niet gerust in deze kartelvorming. Vooral CD&V vraagt zich af of de Zottegemnaar eerder "katholiek" of "Vlaamsgezind" zal stemmen. Lijsttrekker van N-VA-ZAP is Matthias Diependaele (N-VA), lijstduwer is Ghislain Diependaele (ZAP).

CD&V gaat voor de sjerp

Bij CD&V wordt de lijst getrokken door de 32-jarige Jenne De Potter, Vlaams volksvertegenwoordiger en schepen van Sociale Zaken in Zottegem. De 60-jarige Paul Lievens, schepen van Leefmilieu, Ruimtelijke Ordening, Economie en Tewerkstelling duwt. Beiden willen burgemeester worden,maar laten de kiezer beslissen.

 

De Loor 1 of 3?

Lijsttrekker Kurt De Loor is evenals zijn vader Herman kandidaat-burgemeester voor de SP.A. Algemeen wordt verwacht dat Herman De Loor na dit jaar de gemeenteraad zal verlaten en de fakkel zal doorgeven aan zoon Kurt.

Kurt De Loor is politiek actief als Vlaams parlementslid en OCMW-voorzitter. Met het uittekenen van het Masterplan verzekerde hij Zottegem van een sociale toekomst. Of Herman na de verkiezingen aftreedt en Kurt burgemeester wordt, is de hamvraag. Vader en zoon laten niet in hun kaarten kijken. "We laten de kiezer beslissen" klinkt het. Het is wel zo dat vader en zoon niet tegelijkertijd in de gemeenteraad mogen zitten.

Stefaan De Moor trekt Open VLD

Bij Open VLD is het zeer stil. Ook hier kijkt men uit hoe het nieuw kartel het zal doen. Lijsttrekker is Stefaan De Moor en lijstduwer is Dino De Freyne. Open VLD heeft op de gemeenteraden regelmatig oppositie gevoerd inzake stadskernvernieuwing, doortrekkersterrein, leegstand, maar met hun voorstellen werd meestal geen rekening gehouden.

Groen, LEEF! LDD Plus, Vlaams Belang-Vlot

Groen en LEEF! hadden tijdens de voorbije legislatuur slechts één zetel in de gemeenteraad. De vraag is of beide partijen hun zetel kunnen behouden.

LDD Plus met slechts 7 kieskandidaten en Vlaams Belang-Vlott met slechts 3 kandidaten hebben weinig kans om deel te nemen aan het gemeentebestuur.

Rita Goethals

lees ook