Kan oppositie doorbraak forceren in Koekelberg?

Burgemeester Philippe Pivin (MR) volgde zijn vader op en is zelf al meer dan 10 jaar burgemeester van de Brusselse gemeente Koekelberg. Zijn Lijst van de Burgemeester haalde in 2006 de absolute meerderheid. De oppositie zal stevig uit de hoek moeten komen om daar verandering in te brengen.
Burgemeester Philippe Pivin (MR, Lijst van de Burgemeester)

Met 21.000 inwoners is Koekelberg zeker niet de grootste Brusselse gemeente, maar door de bevolkingsaangroei die zich de voorbije jaren heeft doorgezet, mag de gemeente rekenen op twee zitjes extra in de gemeenteraad. De volgende legislatuur zullen er 27 gemeenteraadsleden zijn.

Uitgebreide Lijst van de Burgemeester

De Lijst van de Burgemeester bestaat uit de Franstalige partijen MR, FDF en CDH en de Nederlandstalige partijen SP.A, CD&V en Open VLD. Samen hebben ze 16 van de 25 zetels, een absolute meerderheid.

Ondanks het samengaan van veel partijen van verschillende strekkingen verloopt de samenwerking zeer vlot, zegt de Vlaamse schepen Robert De Lathouwer (SP.A). "Ze houden zich aan de afspraken en steken je geen balken in de rug. We werken zeer goed samen." Hij vindt de Lijst van de Burgemeester (LB) een troef om als Vlaming te kunnen wegen op het beleid. "Sinds 1989 is de LB de garantie in Koekelberg op vier Vlamingen in de meerderheid. Dat laat toe om te wegen op de dossiers." De Lathouwer ambieert een nieuw schepenambt, maar wil het geen zes jaar meer volhouden. Hij wil de fakkel na enige tijd doorgeven aan zijn poulain Dirk Lagast.

Burgemeester Philippe Pivin heeft wel zin om er nog zes jaar bij te doen. Hij is sinds 2001 burgemeester en volgde zijn vader Jacques Pivin op, die Koekelberg de 20 voorgaande jaren bestuurde. Maar aan de lange bestuursperiode van de Pivin-dynastie zal voorlopig geen einde komen, tenzij de oppositie zeer stevig uit de hoek komt.

Stevige oppositie van Ecolo-Groen

Die oppositie bestaat uit de PS, Ecolo-Groen en één onafhankelijke. Gemeenteraadsleden Ahmed Bouda en Monique Discalcius, beide PS, zijn niet tevreden met de verwezenlijkingen van het stadsbestuur. Ze zien de lokale handel achteruit boeren en willen het tij keren. "Er is bijna niets meer en men doet niets voor de winkeliers." Maar echt wegen doet de PS niet. Met 6 van de 25 zetels zouden ze stevig oppositie kunnen voeren, maar dat blijft uit.

"De enige die correct en hard oppositie voeren zijn Ecolo en Groen", zegt De Lathouwer. "Zij wegen op de dossiers. Tinne Van der Straeten is "geen simpele", maar dan in de goede betekenis van het woord. Ze voert haar rol als oppositie en verwacht antwoorden."

Volgens gemeenteraadslid Tinne Van der Straeten (Groen) legt het huidige bestuur de lat niet erg hoog. Innoverend en proactief uit de hoek komen is er niet bij, oordeelt ze. Er is veel geld gestopt in prestigeprojecten en er wordt niet goed gecommuniceerd. Dat wil Groen, samen met partner Ecolo, veranderen. Maar electoraal is er nog een weg te gaan. Samen haalden ze in 2006 twee zetels binnen, voldoende om oppositie te voeren, maar niet om de LB het vuur aan de schenen te leggen.

Vlaams parlementslid op de lijst

In Koekelberg komt ook een Vlaams parlementslid op. Khadija Zamouri (Open VLD) staat op de 9e plaats op de LB.

Ze verving Sven Gatz in het Vlaams parlement toen hij zijn overstap maakte naar de Unie van Belgische bierbrouwers en komt nu voor de eerste keer op voor de gemeenteraadsverkiezingen.

En daarmee is ze niet de enige Vlaamse op de LB. De eerste Vlaming op de lijst, Dirk Lagast (SP.A), staat op 8. Na Zamouri volgen de 18-jarige Marguerite-Marie Andre-Dumont (CD&V) en Olivier Cuvelier (Open VLD) nog.

De keuze in Koekelberg is duidelijk. Er zijn drie mogelijkheden. Ofwel kies je voor de Lijst van de Burgemeester, ofwel kies je voor Ecolo-Groen, ofwel voor de PS. Een einde aan de Pivin-dynastie zit er nog niet meteen in, maar zeg nooit nooit.

Nick Resmann

lees ook