Kwart van de Spanjaarden is werkloos

De werkloosheid in Spanje is in september gestegen tot bijna 25 procent. Onder jongeren vindt meer dan de helft geen job. Dat is het hoogste niveau in de geïndustrialiseerde wereld. Voor veel Spanjaarden wordt de toestand stilaan dramatisch.

De werkloosheid in Spanje bereikt een nieuw triest record. Het aantal werklozen klokt af op 4,71 miljoen. Dat zijn er bijna een half miljoen meer dan in september vorig jaar. Voor veel Spanjaarden wordt de situatie dramatisch. Meer dan een miljoen Spanjaarden zijn al meer dan 2 jaar vruchteloos op zoek naar een job.

De slechte werkloosheidscijfers verhogen de druk van de markten op de op drie na grootste economie van de eurozone om financiële redding te vragen. De regering van de conservatieve Mariano Rajoy heeft forse bezuinigingen aangekondigd, maar het is niet zeker of dat zal volstaan. Mogelijk moet het land toch aankloppen bij Europa en het Internationaal Monetair Fonds. Doordat de Spaanse economie een pak groter is dan de andere landen die al hulp gekregen hebben, kan dat een duur grapje worden.