Maakt N-VA einde aan heerschappij van Samen in Zingem?

Het is bij de lokale verkiezingen in Zingem goed mogelijk dat de politieke kaarten grondig worden herschud. Het kartel Samen, bestaande uit CD&V en SP.A, zou wel eens onder druk kunnen komen te staan door de nieuwe N-VA-lijst.

Nu er een derde partij in Zingem een lijst indient, lijkt een volstrekte meerderheid voor Samen of Open VLD, niet meer zo voor de hand liggend.  Iedereen verwacht dat N-VA van beide partijen stemmen zal stelen.

Open VLD, met lijsttrekker Dirk Otte, ruikt zo ook zijn kansen om aan de macht te komen. Als de N-VA een behoorlijk stemmenresultaat behaalt, zou Open VLD een cruciale rol kunnen spelen bij de onderhandelingen. Misschien bepaalt zij mee de keuze van de coalitie.

Verdeeld

Samen heeft de huidige legislatuur een pak zaken gerealiseerd zoals een veilige verkeersas Zingem-Ouwegem, de ingebruikname en verdere afwerking van het nieuwe gemeentehuis, de bouw van een kinderopvangdienst en de bijna volledige nieuwbouw van de Zingemse gemeenteschool.Een heikel punt blijft de ontwikkeling van een sportzone met sporthal.

De standpunten hierover zijn verdeeld. Geven de Zingemse kiezers op basis van de realisaties groen licht aan Samen om het beleid voort te zetten? 

Op de plaatsen één tot en met zes staan burgemeester Kathleen Hutsebaut en de huidige schepenen. Op vier is er evenwel een verrassing: ex-schepen Felix Vermeiren (N-VA) stelt zich nu als onafhankelijke kandidaat voor.

Andere opmerkelijke nieuwkomers zijn autocrosser Andy De Vrieze, Etienne Poelman van het Boeregemcomité, Jong CD&V-voorzitter Gerrit Depaepe en Roland Goedhuys, de voorzitter van de Vriendenkring De Bosrank. Lijstduwer is ex-burgemeester Etienne Ver Cruysse.

Oppositiebanken

Open VLD zit al decennia op de oppositiebanken en wil de meerderheid van Samen zeker breken, al of niet met steun van N-VA. De lijst van Open VLD bevat geen grote verrassingen. Bijna alle huidige mandatarissen doen opnieuw mee.

Een opmerkelijke kandidaat is Niculae Geamanu, een al lang in Zingem wonende Roemeen die cipier is in de Oudenaardse gevangenis en syndicaal afgevaardigde. Rik Vandenhove is de lijsttrekker op de N-VA-lijst. Rik of ‘Bassie' is de uitbater van café 't Paradijs en organisator van diverse actviteiten. Of Bassie en Niculae Geamanu mee kunnen besturen, weten we over twee weken.

lees ook