Nederlandse Bibi Dumon Tak wint Gouden Griffel

De Nederlandse schrijfster Bibi Dumon Tak heeft de Gouden Griffel gewonnen. Ze wint de prijs voor het beste Nederlandstalige kinderboek van 2012 met "Winterdieren", een boek over dieren op de Noordpool en op de Zuidpool.

De jury van de Gouden Griffel 2012 heeft het non-fictieboek "Winterdieren" van Bibi Dumon Tak uitgeroepen tot laureaat van de kinderboekenprijs. Het is pas de tweede keer sinds de oprichting van de literaire onderscheiding voor kinderboeken in 1971 dat een non-fictieboek de prijs in de wacht sleept.

""Winterdieren" is een parel binnen de non-fictie. Het is een boeiend, avontuurlijk en aanstekelijk boek, dat getuigt van schrijflust, kijklust, originaliteit, passie en vakmanschap", motiveert de jury van de prijs.

Bibi Dumon Tak (1964) werd tijdens haar carrière al vijf keer onderscheiden met de Zilveren Griffel. Ze schrijft vooral over dieren en debuteerde in 2001 met "Het koeienboek". In 2006 schreef ze het Kinderboekenweekgeschenk "Laika tussen de sterren", over de eerste hond in de ruimte.

De Gouden Griffel is een van de belangrijkste literaire onderscheidingen voor jeugdauteurs. Aan de onderscheiding is een geldprijs van bijna 1.400 euro verbonden. Bibi Dumon Tak volgt Simon van der Geest op als laureaat van de onderscheiding. In 2009 won de Vlaamse auteur de Gouden Griffel met zijn boek "Het geheim van de keel van de nachtegaal".