Onderzoek naar behandeling ex-butler paus

Het Vaticaan start een onderzoek naar de eigen politie, na een klacht van de ex-butler van de paus. Tijdens de tweede dag van zijn proces heeft Paolo Gabriele gezegd dat hij wekenlang vastgehouden werd in een kleine kamer, waar het licht heel de tijd aanbleef.

Volgens het Vaticaan voldeed de ruimte waarin hij werd vastgehouden wel aan de internationale normen. Of de ex-butler al dan niet de waarheid spreekt, wordt verder onderzocht.

Gabriele staat terecht omdat hij pauselijke documenten aan de pers gelekt heeft. Vandaag heeft hij gezegd dat hij alleen handelde, maar dat hij wel door anderen beïnvloed werd. Hij vindt niet dat hij schuldig is aan diefstal, maar beseft wel dat hij het vertrouwen van paus Benedictus XVI beschaamd heeft.

De paus kan dit proces op elk moment stopzetten en zijn ex-butler gratie verlenen. Er wordt verwacht dat hij dat zal doen wanneer Gabriele veroordeeld zou worden.