Overheidspersoneel mag zelf besparingen voorstellen

De vakbonden van het Vlaamse overheidspersoneel zullen zelf voorstellen kunnen doen voor de besparingen. Er was vandaag een eerste overleg om te praten over de besparing van 100 miljoen euro op personeelskosten.

Dat geld moet dienen om de Vlaamse begroting in evenwicht te krijgen. Op 24 oktober komen de bonden opnieuw samen met de Vlaamse regering.

"Het is een goede zaak dat we zelf voorstellen kunnen doen", zegt Luc Hamelinck van de christelijke vakbond ACV. "De Vlaamse regering had een menu met een 5-tal maatregelen, die heel beperkt waren. We hebben bekomen dat we dat nu kunnen openbreken en dat we ook over andere zaken kunnen praten. Maar het zal geen gemakkelijke discussie worden."

De onderwijsvakbonden vreesden vooraf dat twee derde van die besparingen bij de leerkrachten zullen terechtkomen. "Wij willen eerst het signaal dat onderwijs nu niet de plaats is om de besparingen op te richten", zei Hugo Deckers van de socialistische vakbond ACOD vanochtend. "Vergeet niet dat de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, nvdr) ook zegt: ook al heb je begrotingsproblemen, niet aan het onderwijs raken."

Minister-president Kris Peeters (CD&V) en zijn collega's zagen vandaag echter niet alleen de onderwijsvakbonden. Ook de werknemers van de ministeries en agentschappen, van De Lijn, van de VDAB, van de VRT en van de openbare psychiatrische ziekenhuizen zaten een eerste keer rond de tafel.

De vakbonden mogen nu tegen 24 oktober voorstellen doen voor de besparingen. Tegen dan moet de regering zelf ook duidelijk zijn over de geplande besparingsmaatregelen. Het staat wel al vast dat er niet geraakt zal worden aan de bestaande loonafspraken.