Rebellen verdreven uit Somalische havenstad Kismayo

In Somalië is het Somalische leger er samen met de Afrikaanse vredesmacht in geslaagd om de strategisch belangrijke havenstad Kismayo weer in handen te krijgen. Die was in handen van de rebellen van Al Shabaab. Ze controleren naar eigen zeggen de haven, de luchthaven en het politiekantoor.

Kismayo was het laatste bolwerk van de radicale moslimmilitie Al Shabaab in Somalië. De meeste strijders zijn de voorbije dagen gevlucht, na een verrassingsaanval van de Afrikaanse vredesmacht.

Vanmorgen zijn legertanks de stad binnengereden. "We patrouilleren nu door de straten", twitterde majoor Emmanuel Chirchir, de woordvoerder van de Keniaanse troepen. Hij zei dat er vrij snel militaire toestellen zullen kunnen landen.

Al Shabaab, dat banden heeft met Al Qaeda, was eerder al uit de hoofdstad Mogadishu verdreven in 2011. Troepen van de Afrikaanse Unie hebben de rebellen daarna verder teruggedrongen, en ook Kenia kwam helpen.

Al Shabaab is nu uit alle grote steden in Somalië verdreven. Er wordt nu verwacht dat ze naar guerrillatechnieken zullen grijpen en vooral hun toevlucht zullen nemen tot zelfmoordaanslagen en bermbommen. Op die maniuer blijft het ook voor de geallieerde troepen nog uitkijken in Kismayo.