Staking legt treinverkeer in het hele land stil

Bij het spoor is dinsdagavond om 22 uur een 24 urenstaking begonnen. De spoorvakbonden zijn het niet eens geraakt met minister Magnette (PS) over een nieuwe structuur voor de NMBS. Reizigers moesten op zoek naar een alternatief om op het werk of op school te geraken.

Veel bedrijven hebben personeelsleden, die normaal gezien pendelen, aangeraden om vandaag de bus te nemen of te carpoolen.

Op verscheidene carpoolsites probeerden velen dan ook nog een plaats te vinden in een auto, alleen bleek de vraag groter dan het aanbod,  zo meldde Taxistop gisteren. Een andere optie die naar voor werd geschoven, is thuis werken, overuren opnemen of een dag vakantie nemen.

Leerlingen die door de treinstaking niet op school zijn geraakt, kunnen, als ze een bewijs kunnen voorleggen, overmacht inroepen. In het vrij onderwijs bekijken de scholen hoe de leerlingen normaal naar school komen om te oordelen of ze al dan niet gewettigd afwezig zijn.

Ook de internationale treinen ondervinden hinder door de spoorstaking . De Eurostar of Thalys vertrekken niet vanuit Brussel. Van Londen naar Parijs is er dus geen treinverkeer, maar er zijn wel zes treinen tot in Rijsel. Reizigers kunnen hun ticket omruilen of laten terugbetalen.