Tekening van 10 gulden blijkt topstuk te zijn

Een tekening die 40 jaar geleden voor 10 gulden (nog geen 5 euro) werd verkocht op een boedelveiling, blijkt een topstuk te zijn dat gemaakt werd in het atelier van Jan van Eyck. Het werk is binnenkort te zien in een tentoonstelling in Rotterdam.

De tekening is vanaf zaterdag 13 oktober te zien in de tentoonstelling "De weg naar Van Eyck" in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. De expositie toont ruim 90 topstukken van meesters als Van Eyck, Johan Maelwael en Claes de Werve.

De conservator van de tentoonstelling, Friso Lammertse, is er vast van overtuigd dat de tekening, een voorstelling van de kruisiging van Christus, uit het atelier van Van Eyck komt. Maar of ze van de hand van de meester zelf is, is moeilijk te achterhalen. Dat zei Lammertse gisteravond in "De wereld draait door" op de Nederlandse televisie.

Hoeveel de tekening nu zou kosten, kan hij niet zeggen. "Er is nog geen enkele tekening op de markt geweest. Maar het gaat om honderdduizenden, zo niet meer". Hij geeft aan dat Boijmans van Beuningen het stuk graag aan zijn collectie zou toevoegen. "De eigenaren, die anoniem willen blijven, denken nog na wat ze met de tekening willen doen. Wij zijn buitengewoon geïnteresseerd natuurlijk."

Lammertse werd getipt over het bestaan van de tekening en wist de huidige eigenaren op te sporen. Ze betaalden er destijds 10 gulden voor omdat ze de lijst die er omheen zat mooi vonden.