VRT, VMMa en SBS zijn "gematigd positief"

De VRT, de VMMa en SBS Belgium zijn in een gezamenlijke reactie tevreden over de aankondiging van "Telenet STAP". De Vlaamse omroepen betreuren het wel dat ze niet geconsulteerd werden bij het opzetten van het initiatief. Minister van Media Lieten juicht het intiatief toe, maar ze hoopt ook dat de investering van Telenet het broze evenwicht in de sector niet zal verstoren.

De Vlaamse mediahuizen VRT (Eén, Canvas, OP12), de VMMa (VTM, 2BE) en SBS Belgium (Vier, Vijf) hebben in een gezamenlijke reactie op het investeringsplan "Telenet STAP" "tevreden" gereageerd.

"We zijn tevreden dat Telenet met de investering verantwoordelijkheid opneemt in de Vlaamse audiovisuele industrie. Hopelijk is dit een eerste stap in het bevorderen en verder laten evolueren van een gezonde audiovisuele sector in Vlaanderen", klinkt het.

De mediahuizen betreuren het wel dat ze niet geconsulteerd werden bij het opzetten van het initiatief. "Blijkbaar wil Telenet zich verder als omroep profileren en met deze investering producties aankopen voor exploitatie op haar eigen zender", schrijven VRT, VMMa en SBS Belgium.

Daarnaast vinden de VRT, de VMMa en SBS Belgium het jammer dat dit initiatief er buiten bestaande organisaties zoals het Vlaams Audiovisueel Fonds en het Mediafonds komt. "Zij staan immers garant staan voor een objectieve beoordeling."

De Vlaamse mediahuizen melden ook nog dat tegenover de aangekondigde investering van 30 miljoen euro (7,5 miljoen euro per jaar de komende vier jaar) door Telenet, meer dan 300 miljoen euro staat, het bedrag dat de Vlaamse omroepen jaarlijks in Vlaamse televisieproducties investeren.

Lieten: "Broze evenwicht niet verstoren"

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) heeft positief gereageerd op de aankondiging van "Telent STAP". "Een extra stimulans kan de onafhankelijke audiovisuele sector in Vlaanderen zeker ten goede komen", meldt Lieten.

De minister hoopt wel dat de investering van Telenet het broze evenwicht in de sector niet zal verstoren. "Ik roep daarom Telenet ook op om de zenders en de productiehuizen te betrekken bij dit initiatief", klinkt het.

Lieten spoort Telenet ook aan om te overleggen met het Vlaams Audiovisueel Fonds en hoopt dat de producties in open net te zien zullen zijn. Met "open net" doelt de minister op het beschikbaar stellen van de programma's in het basispakket van Telenet, en niet op een betaalzender.