Wetenschappers kweken koe met allergievrije melk

In Nieuw-Zeeland zijn wetenschappers erin geslaagd om door genetische manipulatie een melkkoe te kweken die melk produceert waarin een bepaalde soort proteïne veel minder voorkomt. Dat type proteïne veroorzaakt allergische reacties bij sommige kinderen waardoor die geen melk kunnen drinken.
Daisy de genetisch gemanipuleerde melkkoe

In ontwikkelde landen zijn 2 tot 3 procent van de kinderen allergisch aan koemelk. In het merendeel van de gevallen wordt die allergie veroorzaakt door de proteïne “beta-lactoglobuline”. Het is heel moeilijk om die stof uit de melk te halen zonder dure processen die bovendien de smaak van de melk fundamenteel veranderen.

Nieuw-Zeelandse vorsers zijn er nu in geslaagd om door genetische manipulatie een melkkoe te kweken die melk produceert waarin die stof tot 96 procent minder voorkomt. Hun onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Daisy de genetisch gemanipuleerde koe is geboren zonder staart. Volgens de wetenschappers is dat toeval en heeft dat niets met de genetische manipulatie te maken. Al hebben critici daar hun twijfels over. Doordat de koe zelf nog niet is bevallen van een kalfje, hebben de onderzoekers overigens de melkproductie hormonaal opgestart.

Volgens onderzoekers zijn er aan de techniek of aan de melk geen risico’s verbonden. “Als de melk zonder beta-lactoglobuline dodelijk zou zijn, dan zou de koe die de melk produceert al lang dood zijn”, klinkt het.

De gebruikte genetische manipulatietechniek is nog niet vaak op vee gebruikt. Daarvoor werd die enkel op gewassen toegepast. “Er is nog veel onderzoek nodig om te zien hoever we hiermee kunnen gaan, maar deze ontdekking is zeker een mijlpaal in dat soort onderzoek.”