Where were you on... 20 january 2009?

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten op 6 november laten we elke weekdag een Vlaming aan het woord die sinds kort of al een tijdje in Amerika woont.

Ondergetekende volgde rechtstreeks, in het Marriot Residence Inn hotel in San Diego, de inauguratie van de 44e president van de Verenigde Staten. Net als voor de “Obamas” stond die datum ook voor mijn echtgenoot en mezelf in het teken van verandering. Enkele dagen eerder werd deze zonnige stad in Zuid-Californië onze nieuwe thuis voor enkele jaren.

Korter woon-werkverkeer (50 vs 180 km/dag) voor mijn echtgenoot en minder reizen met als gevolg meer vrije tijd samen, maakten de verhuis naar een appartement in Downtown San Diego erg aantrekkelijk. We popelden om de “Golden State” en zo veel mogelijk van dit grote continent te verkennen....

Het Hantavirus kreeg ons niet te pakken in Yosemite, maar wij bedwongen wél de “Half Dome” na een slapeloze nacht in “bearcountry”, daalden af in The Grand Canyon, weten waar Buffalo Bill zijn lasso hing, overleefden Death Valley, dronken Vlaamse Trappist in Salt Lake City, hielden “Go Bear Go!”- roepend de grizzlys in Glacier NP op een veilige afstand, begroetten Old Faithful met het nodige respect én wij weten dat Elvis is still alive ... in Vegas!

"Gevoel van vrijheid exporteren naar onze contreien"

Ook buiten de vakanties hebben we veel contact met Amerikanen. Het is bijzonder aangenaam om een base-ballwedstrijd/feest bij te wonen, een hamburger smaakt beter in een sportbar tijdens Super Bowl en mijn echtgenoot is goed op weg een echte surf-pro (of bro?) te worden.

Tijdens de week houden de huis-terras-keuken-klussen mij bezig, experimenteer ik met de lekkere verse producten en vis, en help als vrijwilliger in de Monarchschool voor thuisloze kinderen. Door de ongedwongen contacten met de leerlingen, leerkrachten en de collega-vrijwilligsters ontdek ik de vele verschillen of gelijkenissen met de Europeanen.

Als goede Vlamingen degusteren we ons geliefd satanisch bier in “het cafeetje op de hoek” (en dit kan je letterlijk nemen) aan de toog! Wekelijks worden we er nog bestookt met de vragen als “where are you guys from?” ,“what brings you here?”, en “how do you like San Diego?” Waarop ons antwoord “it is difficult not to like SD!” steevast een “awesome” uitlokt!

Zij benijden ons voor onze rijke cultuur-historische achtergrond, onze talenkennis, ons bier, onze eetcultuur... Wij blijven met mes én vork eten en hun fascinatie voor “Good Food and Ice Cold Beverages” blijft ons verbazen, maar hun klantvriendelijkheid, hun tolerantie jegens anderen en het gevoel van vrijheid zouden we zeker willen exporteren naar onze contreien!

Voor mijn volgende bijdrage ga ik te rade bij mijn collega`s van “The Monarchschool Shoppingday Team“. Op woensdagmiddag wordt er, na het geleverde werk tussen Ceasar`s salad and Turkey sandwich honderduit getaterd, en op mijn vraag zullen ze nu ook de presidentskandidaten wikken en wegen! Fans of Flanders... dat zijn ze ondertussen al.

Kristina Brat