Witte Huis slaat cyberaanval af

Het Witte Huis heeft een cyberaanval tegen een van zijn computersystemen succesvol afgeweerd. Het zou gaan om een aanval door Chinese hackers die probeerden om binnen te dringen in enkele gevoelige computersystemen. Washington geeft toe dat er een aanval met besmette mails was, maar ontkent dat ze gericht was tegen vertrouwelijke systemen.

Zondag waren er op verscheidene rechtse blogs berichten gepost dat Chinese hackers een aanval hadden ingezet op gevoelige computersystemen van het Witte Huis. Het zou daarbij onder meer gaan om een systeem dat door het leger wordt gebruikt om het Amerikaanse nucleaire arsenaal te controleren.

Maar volgens de woordvoerder van het Witte Huis bleven de netwerken met gevoelige informatie buiten schot. Hij zei dat het Witte Huis uitgerust is met apparatuur om dergelijke aanvallen te identifiëren, isoleren en in de kiem te smoren. "Er is geen enkele indicatie dat er gegevens verwijderd zijn", aldus de woordvoerder. Nog volgens de woordvoerder zijn er wel vaker pogingen om de netwerken van het Witte Huis binnen te dringen. Hij wou echter niet bevestigen dat het om een aanval uit China ging.

De hackers probeerden via "phishing" de netwerken te kraken. Bij die tactiek krijgt de bestemmeling een e-mail van een ogenschijnlijk betrouwbare bron met de vraag om vertrouwelijke informatie vrij te geven. Eens de hackers de info hebben, kunnen ze in het netwerk van het slachtoffer binnendringen.

De regering-Obama werkt momenteel aan een nieuwe richtlijn om Amerikaanse computersystemen te beschermen tegen hackers.