Wommelgem mag geen Ardense worst maken

De Raad van State heeft de erkenning van de "saucisson d'Ardenne" als beschermde geografische aanduiding (BFA) door het Waalse Gewest bevestigd. Dat opent de deur naar een Europese erkenning.

Eind 2010 had het Waalse Gewest de "saucisson d'Ardenne" erkend als beschermde geografische aanduiding. De Vlaamse bedrijven TerBeke-Pluma en Guina vochten die beslissing echter aan. Zij stelden dat de saucisson een generische benaming was en wilden zo hun producten onder die naam op de markt blijven brengen.

De Raad van State kan zich in die argumenten echter niet vinden in de argumenten van TerBeke-Pluma  en geeft het Waalse Gewest gelijk in het dispuut. Als de klacht van Guina ook wordt afgewezen, kan het dossier naar de Europese Commissie.

Die kan dan de deur openen naar een volledige erkenning van de saucisson in heel Europa. Dan kan dat product enkel nog in de Ardennen met eigen vlees door lokale slagers worden gemaakt. En dus niet meer in de TerBeke-vestiging in Wommelgem. Daarnaast heeft TerBeke nog wel vestigingen in Marche-en-Famenne en daar zou het bedrijf die salami nog wel kunnen produceren.