Zeker 37 doden bij ferryongeval in Hongkong

Een Chinees feestweekend is in mineur geëindigd door de botsing van twee ferry’s voor de kust van Hongkong. Minstens 37 mensen zijn om het leven gekomen, tientallen anderen raakten gewond. Zes bemanningsleden zijn aangehouden. Ze worden beschuldigd van het in gevaar brengen van de passagiers.

Op een van de twee boten waren enkele honderden mensen verzameld om het vuurwerk voor de Chinese nationale feestdag te bekijken. Die boot is uiteindelijk beginnen zinken en hangt grotendeels onder het water. Reddingswerkers hebben met een ponton ervoor gezorgd dat de boot niet verder zinkt. Voor de scheepsramp zijn zo’n 200 reddingswerkers en 7 boten ingezet.

Volgens de lokale overheid zijn intussen al 37 lichamen geborgen, maar dat loopt wellicht nog op. Lokale nieuwsmedia melden dat onder de doden ook tientallen kinderen zijn, maar dat is niet bevestigd. De zoektocht naar overlevenden wordt bemoeilijkt door slechte zichtbaarheid. Meer dan 100 passagiers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het is nog niet duidelijk wat het ongeval precies veroorzaakt heeft.

Intussen zijn zes mensen aangehouden. Het gaat om bemanningsleden van beide schepen. Ze worden ervan beschuldigd dat ze door hun onveilig stuurgedrag het leven van de passagiers in gevaar brachten.

Grote rampen zijn zeldzaam in Hongkong dat een van de meest geavanceerde infrastructuren en hulpdiensten in Azië heeft. Hongkong is een speciale semi-autonome administratieve regio van de Volksrepubliek China. De enclave was lange tijd een Britse kolonie, tot het in 1997 teruggegeven werd aan China. Er gelden andere wetten als in het communistische China.