"Brugge loopt vandaag vol kandidaat-burgemeesters"

Koffiedik is het kijken in Brugge, nu Patrick Moenaert (CD&V) geen burgemeester meer wil zijn. CD&V-lijsttrekker Dirk De fauw is zelfverzekerd, maar alle andere lijsttrekkers liggen op de loer.

De fauw komt van de provincie, maar voor hem is het duidelijk: hij wil burgemeester van Brugge worden. En hij is ervan overtuigd dat CD&V in Brugge de grootste partij blijft.

"In 2006 haalde CD&V-N-VA in Brugge 38,9 procent. En in 2000 haalde CD&V zo'n 5 procent minder. Dus de vraag is hoe we het nu zonder de N-VA zullen doen, maar ik ben er zeker van dat we nog steeds meer dan 30 procent halen", zegt De fauw.

N-VA mikt toch op meer dan die 5 procent. "Ik heb niet de pretentie om te zeggen dat we de grootste partij zullen worden", zegt lijsttrekker Ann Minne-Soete. "Maar ik hoop dat we op het podium eindigen. Mensen zeggen mij dat we op 10 zetels moeten mikken. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn. De roep om verandering in Brugge is groot. We zitten al bijna 18 jaar met min of meer hetzelfde bestuur."

"Bruggelingen willen geen verandering"

De fauw weerlegt dat fel. "Geen tijd voor verandering, zoals N-VA zegt. De Bruggeling wil dat niet, kijk maar naar de tevredenheidscijfers."

"Je hebt de nationale tendens rond de N-VA, maar in West-Vlaanderen zal dat niet zo'n vaart lopen. Kijk naar de peilingen over Oostende en Kortrijk." Een stem voor de N-VA in Brugge is volgens De fauw "sterk af te raden". "Dat is kiezen voor het onbekende. De N-VA-kopvrouw is al niet zo bekend en bij de rest van de lijst is er geen ervaring of bekendheid."

Als CD&V niét de grootste partij wordt, zou De fauw dan schepen worden? "Daar heb ik nog niet over nagedacht. We kunnen natuurlijk niets uitsluiten. Het kan bijvoorbeeld ook dat Renaat Landuyt (SP.A) absoluut burgemeester wil worden en een anti-CD&V-akkoord sluit."

Welke coalitie verkiest De fauw? "We willen met iedereen praten, maar ik denk wel dat het programma van de SP.A in Brugge het dichtst bij dat van CD&V ligt."

Landuyt: "Tijd voor Brugge"

Ook ex-minister en SP.A-lijsttrekker Renaat Landuyt is dus kandidaat-burgemeester, "al wil ik daar bescheiden over zijn". "Na 20 jaar nationale politiek, wil ik mij inzetten voor Brugge. Liefst als burgemeester, anders als schepen."

"Ik verwacht dat de SP.A het zetelaantal kan behouden (12 zetels, red.), maar dat de andere partijen zullen verliezen. De komst van de N-VA zal de kaarten herschudden", zegt Landuyt.

Landuyt liet al enkele keren verstaan dat hij de bestuursperiode van de voorbije zes jaar geen succes vindt, ook al zat zijn partij mee in het stadsbestuur. "In de coalitie waren veel discussies. Maar voor de komende zes jaar moeten we een ploeg hebben die samenwerkt. We moeten daarom van in het begin goede afspraken maken. De stad heeft nood aan een nieuw elan."

Heeft Landuyt een voorkeur qua coalitiepartner? "Ik hou alles open. De programma's zijn niet zo verschillend, maar het is de vraag wie er wil meewerken aan een hechte ploeg."

"Enige kandidaat met zes jaar ervaring"

Ja, ook Mercedes Van Volcem, Vlaams parlementslid en lijsttrekker voor Open VLD, is kandidaat-burgemeester. "Ik ben bovendien de enige kandidaat met zes jaar ervaring in het bestuur. Alle andere lijsttrekkers hebben de voorbije zes jaar niet mee de stad bestuurd."

"Al denk ik wel niet dat Open VLD de grootste partij in Brugge zal worden. Maar om het met de slogan van De Standaard te zeggen: verwacht het onverwachte."

Van Volcem zou in elk geval graag opnieuw mee besturen. "Ik verwacht dat twee partijen niet zullen volstaan om aan een meerderheid te komen. Dan kan Open VLD een sleutelrol spelen. Ik ben er bijna zeker van dat er een links voorakkoord is tussen SP.A en CD&V", maar dat zou voor Brugge geen goede zaak zijn volgens Van Volcem. "We moeten welvaart creëren in plaats van geld te verdelen."

Ook kandidaat-burgemeesters bij Groen en Vlaams Belang?

Ook Vlaams Belang vreest voor zo'n coalitie tussen de SP.A en CD&V. "Dan zou Brugge links bestuurd worden, terwijl velen toch rechts stemmen", zegt lijsttrekker Alain Quataert. "Ik ga ervan uit dat de N-VA, Open VLD en Vlaams Belang samen toch ook de helft van de stemmen halen en die kiezers willen geen links bestuur." Steekt Quataert dan de hand uit naar die partijen om zelf aan het beleid deel te nemen? "We zijn altijd bereid om te praten."

"Als we de cijfers bekijken, houden we voor Vlaams Belang rekening met licht verlies. Al weet je natuurlijk nooit. Ik denk dat velen ook ontgoocheld zijn in Bart De Wever (N-VA), die nationaal ook niet de verandering kan brengen die hij heeft beloofd." Quataert hoopt dat die kiezers voor Vlaams Belang kiezen.

"Je weet dus maar nooit. Als alle partijen ongeveer evenveel stemmen halen, willen wij praten. Kandidaat-burgemeester? Waarom niet?"

En ook Groen heeft ambitie. "Brugge loopt vandaag vol kandidaat-burgemeesters", zegt lijsttrekker Sammy Roelant. "Dus als lijsttrekker ben ik in principe ook kandidaat-burgemeester. Wij zijn in ieder geval klaar om mee te besturen."

"Brugge heeft een burgemeester nodig die de zaken in beweging zet en de stad in de 21e eeuw brengt." Roelant noemt Moenaert "betuttelend voor jongeren". Maar heeft hij zelf een voorkeur? "Voorakkoorden hebben wij nog niet gesloten, maar we luisteren naar anderen. Het is de kiezer die beslist."

lees ook