"Eenmalige maatregel voor federale begroting"

De federale regering neemt een voorschot op de belasting die pensioenspaarders moeten betalen op hun zestigste. De eenmalige maatregel van de regering moet meer dan 200 miljoen euro opleveren om de begroting onder controle te houden. Zowel het kabinet van minister Vanackere als Assuralia melden dat de maatregel geen gevolgen zal hebben voor de spaarders.

Normaal betalen mensen die aan pensioensparen doen een heffing op hun zestigste. De federale regering gaat nu een voorschot nemen op die heffing. De verzekeraars zullen een voorschot betalen van 6,5 procent op stortingen van pensioenspaarders van voor 1993.

"Ik stel vast dat alle begrotingen in dit land hun toevlucht zoeken tot een aantal eenmalige maatregelen. Op het ogenblik dat het land geconfronteerd wordt met een groei van ongeveer nul procent, is zo een maatregel gerechtvaardigd. Als je dan geen eenmalige maatregelen mag nemen, dan weet ik het ook niet meer", motiveert minister van Financiën Steven Vanackere.

De eenmalige maatregel van de regering moet meer dan 200 miljoen euro opleveren voor de federale begroting. Het voorschot op de belasting die pensioenspaarders moeten betalen, zal geen gevolgen hebben voor de pensioenspaarder. Voor de pensioenspaarfondsen geldt dezelfde regeling.

"Het uiteindelijke resultaat is dat de pensioenspaarder een gelijke belastingslast heeft. Dat wordt nu anders gespreid. Het zal neutraal zijn voor de pensioenspaarder. De belasting valt vroeger, maar de tegoeden die opgebouwd werden, worden achteraf niet meer belast tegen die bewuste 6,5 procent", meldt Wauthier Robyns van Assuralia.