"Oudere vrouwen zijn niet meer aantrekkelijk"

In India is de federale minister van Kolen de gebeten hond bij vrouwengroepen in binnen- en buitenland. Minister Sriprakash Jaiswal had tijdens een poëziebijeenkomst verklaard dat vrouwen met het ouder worden hun aantrekkelijkheid verliezen.
Een foto van Sriprakash Jaiswal uit 2008.

De minister deed zijn uitspraken in de noordelijke stad Kanpur. Hij verwees daar naar een recente cricketoverwinning van India tegen Pakistan en hij zei daarbij het volgende: "Een nieuwe overwinning en een nieuw huwelijk, beiden zijn belangrijk. Maar naarmate de tijd verstrijkt, wordt de overwinning oud. Net zoals ook in een huwelijk de vrouwen oud worden en hun charmes verliezen."

Toen beelden van zijn opmerking opgepikt werden door nationale tv-zenders, kon Sriprakash Jaiswal aan zijn tocht door het stof beginnen. "Mijn excuses, ik heb vrouwen niet willen beledigen", zegt hij in een reactie op de ophef die is ontstaan. "Mijn uitspraak is uit de context gerukt, want ze was grappig bedoeld."

Die grap werd duidelijk niet waargenomen door vrouwengroepen en de belangrijkste oppositiepartij van India, de BJP. Die beschrijft de woorden van de minister als "seksistisch" en de man zelf wordt "ongevoelig" genoemd. Matma Sharma, de voorzitter van de Nationale Commissie voor Vrouwen, heeft het dan weer over een "zeer ongelukkige uitspraak".

lees ook