"Wilde eerst liever geen museumstuk worden"

In de Zweedse hoofdstad Stockholm opent volgend voorjaar een museum dat gewijd is aan Abba. Dat heeft oud-bandlid Björn Ulvaeus gezegd op een persconferentie. Het museum krijgt een plaats in de museumwijk Djugaarden.

"Ik stond eerst weigerachtig tegenover de gedachte om nog voor mijn dood een museumstuk te worden", zei Björn. "Maar nu besef ik dat we samen enorm veel gecreëerd hebben. Ons verhaal is een beetje dat van Assepoester, en verdient het om verteld te worden".

Abba The Museum wordt een deel van een Zweedse "Hall of Fame" voor muziek. Zowel Björn als Benny zagen dat meer zitten dan een museum dat louter en alleen aan Abba is gewijd. "We willen liever deel uitmaken van een bredere context, die van de Zweedse populaire muziek."

Naast instrumenten en andere memorabilia zullen er in het museum ook heel wat kostuums tentoongesteld zijn waarin Agnetha, Benny, Björn hebben opgetreden. De spullen maakten tot nu toe deel uit van de interactieve expositie Abbaworld die de afgelopen twee jaar door Europa en Australië reisde.

Het legendarische kwartet Abba, opgericht in 1970 en ontbonden in 1982, verkocht zo'n 380 miljoen platen. Fans die nog hopen op een comeback van de groep, maken zich illusies. "Wij zijn de enige groep van deze status die nooit is herenigd. Dat vind ik cool."