Agressieve berggeiten zingen toontje lager

Wandelaars kunnen voortaan weer terecht op de Ellinorberg in het Olympische Nationale Park van Washington. Die berg was lange tijd verboden terrein door de aanwezigheid van bijzonder agressieve geiten. Na drie maanden van alternatieve "behandeling" zingen die dieren nu een toontje lager.

De voorbije zomer was niemand toegelaten op de bewuste berg, behalve dan Kurt Aluzas, een medewerker van het park. Hij had de niet vanzelfsprekende opdracht gekregen om de aanwezige berggeiten schrik te laten krijgen van mensen. Zijn methode: spuitbussen leegspuiten, paintballgeweren gebruiken en luid roepen om de dieren weg te jagen. "Wie toch nog oog in oog komt te staan met de dieren, moet gewoon blijven staan en niet versagen. Als er toch gevaar dreigt, moet je luid roepen", waarschuwt Aluzas.

Volgens de medewerker van het park troffen de wandelaars zelf schuld aan de agressieve geiten, omdat ze die dieren steeds eten gaven. "Zo raakten ze gewoon aan mensen en werden ze agressief." Ook beveelt hij de bezoekers aan om elders te plassen, omdat de geiten aangetrokken worden door zout.

Na de heropening van de berg was Doug Knight een van de eerste wandelaars die het risico nam om de Ellinorberg te betreden. "Ik kom hier al 60 jaar en nooit heb ik problemen gehad met de geiten. Wel heb ik al gemerkt dat ze met de jaren steeds agressiever werden", zegt hij voor de camera van King-TV.

"In het leven moet je risico's nemen. Als je ziet wat voor adembenemend uitzicht je hebt op deze berg, dan mag je je niet laten afschrikken door wilde berggeiten", besluit de wandelaar.

lees ook