Alweer beroering rond uitspraken Todd Akin

Republikein Todd Akin is opnieuw in opspraak gekomen. In augustus haalde een uitspraak van hem ("Zwangerschap na verkrachting is heel zeldzaam") de wereldpers en twee maanden later heeft hij opnieuw prijs. Vreemd genoeg met een uitspraak die dateert uit 2008.

De Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse Senaat Todd Akin heeft opnieuw beroering veroorzaakt met een opvallende uitspraak die dateert uit 2008, maar waar de Amerikaanse pers nu pas over bericht.

De ultraconservatieve Akin hield toen een toespraak waarin hij onder meer mensen die abortussen uitvoeren, vergelijkt met terroristen omdat ze - volgens hem - "dat ook doen op vrouwen die niet eens zwanger zijn".

Zijn beschuldiging is bijzonder verwarrend, aangezien een abortus per definitie alleen maar kan uitgevoerd worden op vrouwen die in verwachting zijn.

Huidig senator van Missouri Claire McCaskill doet er alles aan om haar zitje in de Senaat te behouden.  Haar campagneteam heeft een filmpje vrijgegeven waarin Akin te zien is die vindt dat bedrijven het recht moeten hebben om vrouwen minder te laten verdienen dan mannen, als ze hetzelfde werk moeten doen. "Ik geloof in de vrijheid van het bedrijf. Ik vind niet dat de overheid moet bepalen hoeveel een mens mag verdienen", zegt Akin.

Of deze nieuwe feiten een rol gaan spelen in de kiesstrijd voor de Amerikaanse Senaat, is nog maar de vraag. Zijn controversiële uitspraak dat vrouwen die verkracht zijn, niet zwanger kunnen raken, heeft hem - ondanks de commotie - weinig averij bezorgd. Recente peilingen tonen immers aan dat hij een lichte voorsprong heeft op Claire McCaskill.

lees ook