Banken zijn versterkt met 200 miljard euro

Sinds eind vorig jaar hebben de Europese banken hun kapitaal versterkt met iets meer dan 200 miljard euro. Toch wil de Europese Bankenautoriteit (EBA) het toezicht nog verscherpen.

Die 200 miljard waarvan sprake is inclusief de steun die aan sommige banken is gegeven. De Europese Bankenautoriteit (EBA) had geëist dat de Europese banken tegen juni hun kernkapitaal zouden optrekken tot 9%.

Slechts vier banken zouden dat niet gedaan hebben. Het gaat om Banca Monte dei Paschi di Siena uit Italië, de Cypriotische banken Marfin Popular en Bank of Cyprus en de Sloveense bank NKBM.

De EBA is niet ontevreden over dat resultaat, maar wil toch een oogje in het zeil houden of dat extra kapitaal nu wel in het financiële systeem blijft. Begin volgend jaar wil de EBA alle banken meedelen hoeveel kapitaal ze achter de hand moet houden als reserve. Doen ze dat niet, dan kan de EBA de banken verbieden om bonussen te betalen, dividenden uit te keren of eigen aandelen in te kopen.

De toezichthouder wil ook in de gaten houden hoe groot de kwetsbaarheid van de banken is tegenover de overheidsschulden in de eurozone. Het uiteindelijke doel is de toepassing van de strikte Basel III-normen tegen 2019. Die moeten vermijden dat banken met te weinig buffers bij een nieuwe crisis in de problemen zouden komen.