Bedragen voor GAS-boetes worden verhoogd

De gemeentelijke administratieve sancties worden verhoogd. Voor minderjarigen zal een GAS-boete stijgen met 50 euro, tot maximaal 175 euro. Volwassenen riskeren maximaal 350 euro. Gemeenten kunnen voortaan ook vanaf 14 jaar al een boete opleggen.

De gemeentelijke administratieve sanctie of GAS werd in het leven geroepen om storend of asociaal gedrag op straat te beboeten. Het parket moet daardoor dat soort vergrijpen niet meer vervolgen.

De bedragen van de zogenaamde GAS-boete gaan nu omhoog. Voor minderjarigen stijgt het bedrag met 50 euro , tot een maximum van 175 euro. Volwassenen die een dergelijke sanctie opgelegd krijgen, riskeren dan weer maximaal 350 euro.

Daarenboven werd ook beslist dat de minimumleeftijd waarop een boete kan worden opgelegd, verlaagd kan worden. Gemeenten kunnen voortaan ook beslissen om vanaf 14 jaar al een sanctie op te leggen.