België beboet omdat gevangene in instelling hoorde

Ons land moet een man 24.000 euro schadevergoeding betalen omdat hij in de gevangenis opgesloten was, terwijl hij in een psychiatrische instelling had moeten zitten. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beslist.

De man met een verstandelijke handicap was veroordeeld voor diefstallen, wapenbezit en de verkrachting van een minderjarig meisje. Omdat geen enkele instelling hem wilde opnemen, moest hij naar de gevangenis.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft nu geoordeeld dat dat niet kan. Het is niet de eerste keer dat ons land voor dergelijke feiten veroordeeld wordt. 

Volgens het Hof is er een structureel probleem, er is heel weinig opvang voor geïnterneerden binnen de gevangenis. In België zouden momenteel bijna 1.100 geïnterneerden zonder begeleiding in een gevangenis zitten. Er zijn wel plannen voor therapeutische instellingen in Gent en in Antwerpen.