Geen sanitaire ongelijkheid meer op Gentse Feesten

Als we het merendeel van de Gentse lijsttrekkers mogen geloven, is het tijdperk van sanitaire ongelijkheid tijdens de Gentse Feesten definitief voorbij. Op het forum van "De vragende partij" werden concrete beloftes geformuleerd op het voorstel van de "plasbeker". Man en vrouw zullen komende editie gratis sanitair kunnen nuttigen, tenminste als woord wordt gehouden.

Op 4 juli lanceerde Baharak Bashar het voorstel gratis sanitaire voorzieningen ter beschikking te stellen tijdens de Gentse Feesten. Via de formule van "één beker = gratis plasbeurt" vangt men twee vliegen in één klap: wildplassen én sluikstorten tegengegaan. Het voorstel won gezwind aan aanhangers, 605 om precies te zijn.

De Gentse lijsttrekkers hebben ondertussen hun belofte op het voorstel geformuleerd. Als we het merendeel mogen geloven, is het tijdperk van de sanitaire ongelijkheid definitief voorbij.

"Gratis de pot op"

De partijen SP.A-Groen, Open VLD, CD&V, PVDA+ en LijstLijst hebben concrete beloftes geformuleerd. Burgemeester Daniël Termont belooft dat het stadsbestuur volgende legislatuur zal investeren in bijkomend publiek sanitair dat gratis ter beschikking zal worden gesteld. Via welke formule het sanitair gratis toegankelijk zal worden gemaakt, laat hij nog in het midden.

Open VLD en CD&V vinden het voorstel interessant omdat het zowel zwerfvuil als wildplassen aanpakt. Mathias De Clercq van Open VLD waagt zich aan een concrete belofte: "We willen het systeem van de "plasbekers" ten laatste invoeren tijdens de Gentse Feesten van 2014."

De christendemocraten staan eveneens positief tegenover van het voorstel. De partij belooft om het plasbeleid tijdens de Gentse Feesten te herzien. "De "sanitaire ongelijkheid" tussen mannen en vrouwen moet worden weggewerkt. Wij zijn voorstander van het voorstel om lege (herbruikbare!) bekers inwisselbaar te maken voor plasbeurten", zegt lijsttrekker Veli Yüksel plechtig.

Ook de partijen PVDA+ en LijstLijst formuleren concrete beloftes. "Wie op de Gentse Feesten een (herbruikbare) beker inlevert, kan voor ons gratis de pot op", zegt Tom De Meester (PVDA+).

Daarnaast wil de partij de sanitaire situatie in heel Gent aanpakken, met een PlasPlan voor meer gratis openbaar sanitair.

Dirk Valvekens, lijsttrekker van LijstLijst, belooft op zijn beurt om werk te maken van het voorstel. Wanneer hij een zitje in de gemeenteraad kan veroveren, zet hij het voorstel op de gemeenteraadsagenda.

"Voldoende plaszuilen beschikbaar"

De overige partijen komen niet verder dan vage beloftes. Het Vlaams Belang belooft sluikstorten en wildplassen te beboeten, maar een concreet voorstel over het invoeren van gratis sanitaire voorzieningen tijdens de Gentse Feesten blijft uit. "Er zijn tijdens de Gentse Feesten voldoende plaszuilen beschikbaar", vindt lijsttrekker Johan Deckmyn.

De N-VA heeft vragen bij de praktische haalbaarheid van het voorstel. Toch belooft de partij zowel voor mannen als voor vrouwen dezelfde inspanning te doen qua plasvoorzieningen.

Ook bij de Piratenpartij blijven concrete beloftes uit. "De Piratenpartij zal altijd streven naar maximale burgerinspraak en transparantie in het bestuur", waarmee de partij niet veel verder komt dan het herhalen van hun partijstandpunt. Toch belooft de partij het voorstel te willen steunen wanneer er een degelijk draagvlak bestaat bij de Gentenaars.

Samengevat: Als het van de partijen SP.A-Groen, Open VLD, CD&V, ROOD!, PVDA+ en LijstLijst afhangt, zullen man en vrouw komende editie van de Gentse Feesten gratis sanitair kunnen nuttigen!
 

Carmen De Wandelaer

lees ook