Gesprek met Knack-redacteurs levert niets op

De directie van mediagroep Roularta heeft vanavond een gesprek gehad met Rik Van Cauwelaert en Koen Meulenaere, die met ontslag dreigen na de aanstelling van een nieuwe hoofdredacteur. Het gesprek heeft voorlopig niets opgeleverd.

Rik Van Cauwelaert en Koen Meulenaere, de twee bekendste namen van Knack, zijn het niet eens met de keuze voor Jörgen Oosterwaal als nieuwe hoofdredacteur van het weekblad. Knack verscheen vanochtend zonder "Woord vooraf" van Van Cauwelaert en de populaire column "Bladspiegel" van Meulenaere. De twee zijn respectievelijk "met vakantie" en "ziek".

De directie van mediagroep Roularta had vanavond een gesprek met beide redacteurs, maar uitgeefdirecteur Jos Grobben zegt dat dat nog niets heeft opgeleverd. "Het enige dat vaststaat, is dat Jörgen Oosterwaal midden oktober zijn job als hoofdredacteur opneemt. Met Rik Van Cauwelaert en Koen Meulenaere wordt naar een regeling gezocht. Volgende week vindt een nieuw gesprek plaats."

Volgens De Tijd, die "goedgeplaatste bronnen" citeert, heeft Meulenaere zijn ontslag ingediend. Roularta zou dat ontslag niet aanvaarden.

Ongenoegen over nieuwe hoofdredacteur

De onrust op de redactie van Knack is een gevolg van een vernieuwingsoperatie, die de verkoopcijfers van het weekblad weer omhoog moet krikken. Een belangrijk onderdeel van die strategie is de aanstelling van Jörgen Oosterwaal, ex-Humo, als hoofdredacteur.

Oosterwaal wordt op 15 oktober de nieuwe hoofdredacteur van Knack Magazine. Al enkele dagen lopen de geruchten dat Rik Van Cauwelaert, directeur strategie bij Knack, en "Bladspiegel"-columnist Koen Meulenaere zich niet kunnen verzoenen met zijn aanstelling.

Oosterwaal is naast ex-hoofdredacteur van Humo ook de man achter het campagnemagazine "Patrick" van de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A), en net daar zou het schoentje knellen. Rik Van Cauwelaert liet vorige week immers al verstaan zich zorgen te maken over het onafhankelijke imago van Knack.