Helft groenten en fruit verdwijnt uit voedselketen

Bijna de helft van het fruit en de groenten die worden geproduceerd in Europa, gaat verloren in de voedselketen. Dat meldt het Europees onderzoeksproject Veg-i-Trade. Veg-i-Trade probeert de verliezen terug te dringen.

Het verlies treedt op van productie (20%) tot distributie (5,5%), in de supermarkt (7,5%) en bij de consument (13%). Dat blijkt uit een schatting van de Food and Agriculture Organisation van de Verenigde Naties.

Binnen het project Veg-i-Trade proberen wetenschappers uit Gent en Wageningen de verliezen te verminderen, onder meer met statistische modellen om bederf te voorspellen. "Die modellen kunnen worden gebruikt om de planning en logistiek van voedselverwerkers, transporteurs en supermarkten te verbeteren", meldt professor Mieke Uyttendaele.

Consumenten zouden meer seizoensgebonden kunnen gaan eten en resten wegwerken op een "wekelijkse kliekjesdag". Een ander advies is "niet meer kopen dan nodig".

Niet alle verliezen van groenten en fruit in de voedselketen zijn onherroepelijk. Er wordt steeds meer geprobeerd om verloren producten te hergebruiken voor afgeleide producten zoals confituur of soep.