Jarenlang te veel betaald voor verzorgingsproducten?

De Belgische consument heeft mogelijk jarenlang teveel betaald voor heel wat verzorgingsproducten. Het gaat om de periode van 2002 tot 2007.

De raad voor mededinging heeft een onderzoek afgerond naar prijsafspraken in die periode. Warenhuizen en leveranciers zouden jarenlang de prijzen voor verzorgingsproducten op elkaar afgestemd hebben.

Mogelijk hebben we daardoor jarenlang te veel betaald voor onder meer tandpasta, luiers, zeep of douchegel. De supermarkten die in het onderzoek genoemd worden, zijn onder meer Colruyt, Delhaize en Carrefour.

De warenhuizen riskeren miljoenenboetes. Mogelijk moeten ze tot tien procent van hun jaaromzet als boete betalen. De raad voor mededinging heeft het onderzoek overgemaakt aan de concurrentiewaakhond. De supermarktketens zelf kunnen eerst nog reageren voor het tot een definitieve uitspraak komt.

Carrefour, Delhaize en Colruyt geven voorlopig geen commentaar op het onderzoek van de raad voor mededinging. De drie ketens willen naar eigen zeggen de conclusies van het onderzoek eerst nog bestuderen.