Koude laag in atmosfeer van Venus ontdekt

Een team rond de Belgische onderzoeker Arnauld Mahieux van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) heeft in de atmosfeer van de planeet Venus een koud gebied waargenomen. De ontdekking staat gepubliceerd in het vakblad Journal of Geophysical Research.

De planeet Venus staat bekend voor haar dichte koolstofdioxideatmosfeer en haar ovenhete oppervlak. Daarom wordt Venus de "onbewoonbare dubbelganger van de aarde genoemd".

Na vijf jaar observeren met de spectrometer op de Europese sonde Venus Express stootte het team van het BIRA van Arnauld Mahieux op een verrassend koud gebied in de hogere atmosfeer. De laag is kouder dan welk deel ook van de atmosfeer van de aarde en zit tussen twee warmere lagen.

"Het is er misschien koud genoeg om CO2 te doen bevriezen tot ijs of sneeuw", meldt Arnauld Mahieux.