Leuven aantrekkelijkste stad van grote en regionale steden

Leuven staat bovenaan in de "aantrekkelijkheids- barometer" voor steden en gemeenten. Dat besluiten denktank Itinera en consultancybureau Deloitte na onderzoek bij 308 Vlaamse gemeenten en steden op een aantal parameters die volgens de onderzoekers een goed beeld geven van de aantrekkelijkheid ervan.

Doel van het onderzoek is om na te gaan in welke mate lokale overheden erin slagen aantrekkelijke diensten op een efficiënte manier aan te bieden. Zeer bruikbare informatie, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Itinera en Deloitte focusten voor hun onderzoek op 6 verschillende thema's die belangrijk zijn voor de inwoners van een gemeente: bestuurskracht, mobiliteit, milieu- en natuurontwikkeling, economische ontwikkeling, levenskwaliteit en kennisontwikkeling.

Uit de studie blijkt dat Leuven het best scoort binnen de cluster van grote en regionale steden, vooral op vlak van mobiliteit, kennisontwikkeling en levenskwaliteit. Nieuwpoort scoort het best als toeristische (kust-)gemeente. In de groep van gemeenten met een concentratie van economische activiteit bekleden Dentergem (landelijke en landbouwgemeenten met industriële activiteit), Waregem (steden en agglomeratiegemeenten met industriële activiteit) en Beerse (verstedelijkte plattelandsgemeenten met industriële activiteit en demografische groei) de hoogste posities op de aantrekkelijkheidsbarometer. Zandhoven, Lint, Aartselaar en Hove zijn dan weer heel aantrekkelijk als woongemeente.

lees ook