Muntcrisis leidt tot rellen in Iran

In de Iraanse hoofdstad Teheran is het vandaag tot zware rellen gekomen tussen betogers en de oproerpolitie. Aanleiding is de forse waardedaling van de munt, de Iraanse rial.

Aanleiding voor de rellen was een betoging van illegale geldwisselaars in Teheran. Die stuitte op een cordon van de politie, maar de handelaars kregen de steun van veel gewone Iraniërs.

De voorbije dagen is de waarde van de Iraanse rial dagelijks met bijna 15% teruggevallen. Dat is deels het gevolg van de economische sancties die het Westen heeft opgelegd naar aanleiding van het Iraanse kernprogramma.

Veel Iraniërs verwijten de radicale president Mahmoud Ahmadinejad echter ook een economisch wanbeleid, waardoor de munt in waarde daalt. Belangrijk daarbij is dat ook conservatieve media in Iran de voorbije dagen de president onder vuur namen, zij het in bedekte termen.

Hoe dan ook wordt het voor veel Iraniërs nu erg duur om buitenlandse goederen in te voeren. Omdat het land onvoldoende zelf produceert, leidt dat tot veel ongenoegen. Ahmadinejad probeert de schuld op het Westen te steken, maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton  zegt dat "de Iraanse regering verantwoordelijk is voor wat er nu gebeurt in het land".