Ondernemer overnacht op Sint-Pietersbasiliek

In Rome is een ondernemer, uit protest tegen de besparingsmaatregelen van de regering Monti, op de koepel van de Sint-Pietersbasiliek blijven slapen. De man protesteerde in juli al op een gelijkaardige manier tegen de verkoop van strandlicenties.

"Help! Genoeg Monti. Genoeg Europa. Genoeg multinationals!", stond er te lezen op het spandoek dat de eigenaar van een strandbar had opgehangen op de koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

De ondernemer uit Trieste, was dinsdag op de basiliek geklommen om te protesteren tegen de besparingsmaatregelen van de regering Monti. De Italiaanse regering zit door de eurocrisis in woelig economisch water en moet, onder druk van de Europese Unie,  haar burgers een streng besparingsplan opleggen.

Een van de maatregelen betreft de verkoop van licenties om op bepaalde delen van het Italiaanse strand handelsactiviteiten uit te oefenen. Volgens de actievoerder zullen voornamelijk grote multinationals daar voordeel uit halen, terwijl kleine ondernemers door de maatregel gestraft zullen worden.

In juli protesteerde de man uit Trieste al op een gelijkaardige manier tegen de maatregel. Volgens sommigen bedreigt die de jobs van ongeveer 600.000 werknemers in de sector.

Hoewel enkele ministers van de Italiaanse regering dinsdag, via een telefonisch contact, de man probeerden te overtuigen om zijn protest op te geven, bleef de ondernemer in de nacht van dinsdag op woensdag op de basiliek slapen. De brandweer had ondertussen een veiligheidszone afgebakend, maar die kon paus Benedictus XVI alvast niet beletten om vanochtend toch de mis voor te gaan.