Portugal trekt belastingen fors op

In Portugal kiest de centrumrechtse regering nu voor fors hogere belastingen om het begrotingstekort terug te dringend. Eerder vandaag is het land met succes teruggekeerd op de kapitaalmarkt.

De regering van premier Pedro Passos Coelho (foto) gaat de inkomstenschalen vereenvoudigen. In de praktijk zullen veel mensen zo in een hogere categorie terechtkomen en meer belastingen moeten betalen.

Tegelijk worden de belastingen op vermogen, tabak en luxegoederen opgetrokken en komt er een nieuwe heffing op financiële transacties. Die maatregelen zijn eerder doorgepraat met de EU en het Internationaal Muntfonds (IMF).

Dat alles moet meer inkomsten opleveren, maar er is al fors bespaard en veel Portugezen komen op straat om hun ongenoegen te uiten.

De regering zegt dat er geen andere weg is, want dit jaar zou het begrotingstekort op iets meer dan 6% van het bruto binnenlands product (bbp) komen. De EU had die bovengrens op 4,5% gelegd, maar was daarna bereid om die te verhogen tot 5%. Maar om dat te halen, moet er dus nog geld gezocht worden.

Beleggers geven Lissabon wat ruimte

Eerder vandaag had de Portugese regering een swap met obligaties doorgevoerd. Het ging om een totaal van 3,76 miljard euro aan staatsobligaties die vervallen in september volgend jaar. Die zijn nu met succes omgezet in leningen met vervaldag in oktober 2015. Concreet koopt Portugal zo wat meer tijd om de financiële situatie op orde te brengen.

Het is de eerste keer dat Portugal terugkeert op de financiële markten sinds het in mei vorig jaar een hulpplan van 78 miljard euro vroeg aan de EU en het Internationaal Muntfonds (IMF).

Het gaat om een erg schuchtere terugkeer, maar analisten beschouwen die toch als een teken van vertrouwen van de beleggers in Portugal. Eerder was verwacht dat Lissabon pas in de tweede helft van volgend jaar zou terugkeren naar de kapitaalmarkt.

Zwaarste recessie sinds de jaren 70

Daarmee zijn uiteraard de problemen in het land niet voorbij. Portugal zit nu in de zwaarste recessie sinds de introductie van de democratie in de jaren 70 en de werkloosheid staat nu op 15%. 

De conservatieve regering van premier Pedro Passos Coelho heeft zware besparingen moeten doorvoeren in de staatsfinanciën en kampt met grootscheeps protest van de bevolking. De regering gaat nu dus een nieuwe ronde van belastingsverhogingen doorvoeren en heeft daarvoor de goedkeuring gekregen van de EU en het IMF.

Wel zijn de intrestvoeten voor Portugese staatsobligaties op tien jaar teruggevallen. Begin dit jaar stonden die nog op 17%, nu is dat gezakt tot iets minder dan 9%.